Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nationaldagen skapas för och med oss Sandvikenbor

Annons

SVAR DIREKT

Med en folkfest firar vi som lever här det land vi lever i.

I Sverige är vi stolta över vårt land, vår kultur och vår flagga. Vi är också ett mångkulturellt samhälle med invånare och influenser som härstammar från andra kulturer. Nationaldagen skapas för och med oss Sandvikenbor och ska vara en folkfest för alla. Programmet för- söker därför ge musikaliska och kulturella smakprov av vad Sandviken är i dag såväl som att bjuda på traditionell svensk musik.

I Sverige har vi ingen gammal tradition av att fira nationaldagen. Jämför till exempel med midsommarafton då vi har en stark tradition av ringlekar, dans kring midsommarstången och mat i form av sill och jordgubbar med mera. Men sedan 2005 har firandet av nationaldagen i Sandviken utvecklats till en folkfest i Stadsparken. Vissa programpunkter ändras årligen och några återkommer år från år. Nationalsången, manskören, nationaldagskören och inslag från andra kulturer är exempel på programpunkter som årligen återkommer och alla programpunkter baseras på kulturarbetare från, eller nu boende i, Sandvikens kommun.

I år har åsikter väckts kring att det även kommer att vara arabisk och kurdisk folkmusik som två programpunkter under dagen. Internationella influenser har varje år varit en del i programmet. Exempel på detta är rhythm and blues med Sandbay City Bluesband, jazz med Sandviken Big Band, rocka- billy med High Speed Generation. Det har även varit internationella dansinslag som tango, burmesisk dans och hip-hop.

”I Sandviken är världen alltid närvarande” står det i kommunens vision och med ett internationellt företag på orten med verksamhet i över 130 länder är detta en självklarhet såväl i vardagen som på nationaldagen. I dag har vi i Sandviken till exempel 81 olika nationaliteter och arabiska är vår näst största språkgrupp.

Nationaldagen skapas för och med oss Sandvikenbor och ska vara en folkfest för alla. Programmet försöker ge musikaliska och kulturella smakprov av vad Sandviken är i dag och en del av Sverige är att vi är från olika kulturer. Vi tackar därför för engagemanget i nationaldagen och välkomnar er till kommunens webbplats www.sandviken.se där ni kan lämna era önskemål om vilka låtar eller musikstilar ni vill höra nästa nationaldag. Hjärtligt välkomna till Stadsparken söndag 6 juni.

Odd Westby

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare