Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nationella utredaren om läkarkrisen: Hälsocentralerna måste stärkas – och staten styra mer

Artikel 6 av 8
Läkarkrisen på hälsocentralerna
Visa alla artiklar

Det är inte bara i Gävleborg som hälsocentralerna går på knäna och dras med läkarbrist – vården vacklar i stora delar av landet. För att vi ska klara sjukvården i framtiden måste primärvården stärkas, konstaterar nationella utredaren Göran Stiernstedt. Men han tror inte på att utbilda fler läkare.

Annons

Göran Stiernstedt är läkaren som bland annat varit chef för Akademiska sjukhuset i Uppsala och biträdande landstingsdirektör i Stockholm.

Men han har också de senaste åren på uppdrag av regeringen utrett det svenska hälso- och sjukvårdssystemet och hur resuserna ska användas mer effektivt.

I utredningen– som blev klar i början på året – konstateras att sjukvården i Sverige har flera allvarliga problem som man måste ta tag i.

Ett av dem är att primärvården – det vill säga hälsocentralerna – är svaga och inte klarar av sitt uppdrag att vara den instans där vi i första hand ska få vår vård.

I stället söker sig många direkt till sjukhusens akutmottagningar – vilket både är betydligt dyrare men också ofta sämre för patienten.

LÄS MER: 70 läkare saknas i länet – en del orter står helt utan doktorer

Fokuseringen på sjukhusen har också gjort att trots att antalet läkare ökat så har inte allmänläkarna blivit så många fler – det är istället antalet sjukhusläkare som skjutit i höjden.

– Vi är väldigt sjukhusfixerade i Sverige. Vi är det land i västvärlden som satsar minst på primärvården och som har minst andel allmänläkare, konstaterar Göran Stiernstedt.

Den här fixeringen gör den svenska vården dyr – vård på sjukhus kostar nämligen betydligt mer än den vård som ges på hälsocentralerna.

På sikt kommer det att bli ohållbart.

– Vi kommer att få stora problem att finansiera sjukvården. Resultatet blir stora skattehöjningar, förutspår Göran Sternstedt.

Därför menar han att det är absolut nödvändigt att mer av sjukvården ges utanför sjukhusen.

LÄS MER: "Allmänläkarbristen måste lösas"

Ett annat problem är att det idag inte någon som riktigt tar helhetsansvar för vården, patienten skickas runt mellan olika mottagningar men ingen har koll på helheten.

Även av det skälet menar Göran Stiernstedt att det är absolut nödvändigt att satsa mer på hälsocentralerna så att de kan ta den samordnande rollen.

– I dag lämnar primärvården mycket att önska. Men det är inte så konstigt eftersom man inte har de resurser man behöver. När mer än 50 procent av läkartjänsterna är vakanta är det svårt att göra ett bra jobb.

Nu måste man enligt honom på alla nivåer satsa på primärvården och tydligt markera att det är den som är själva grunden i sjukvården och att sjukhusen är ett komplement.

Betyder det att ni vill krympa sjukhusen?

– Det är svårt att säga att sjukhusen ska krympa men man behöver flytta ut mer av vården utanför sjukhusen och komma närmare patienterna. Gränserna mellan primärvård och sjukhus behöver suddas ut.

Han menar också att strömmen av läkare till sjukhusen måste stoppas. För allmänläkabristen är inget unikt för Gävleborg. Så ser det ut i hela landet, utom möjligtvis i storstäderna.

Lösningen är dock enligt honom inte bara att utbilda flera läkare.

– Nej, det är en ganska misslyckad strategi. Man har hela tiden fått höra att lösningen är att utbilda fler – men vad hjälper det när de blir sjukhusläkare?

Han menar att man i stället måste lägga krutet på att genom bättre arbetsvillkor och högre löner höja statusen på läkarna inom primärvården.

– Det kostar pengar men idag lägger man mycket pengar på dyra hyrläkare.

Göran Stiernstedt tror dock inte att landstingen själva klarar av att styra om den svenska sjukvårdsskutan – tvärtom är en del av vårdens problem att den är så splittrad på hela 21 olika landsting.

Han förespråkar därför en starkare statlig styrning. Bland annat vill man i utredningen att landstingen ska tvingas att samarbeta mer och även ha regelbundna möten med regeringen för att se till att alla drar åt samma håll.

Vore det inte lika bra att i så fall låta staten ta över helt?

– Nja, jag tror inte att det blir dramatiskt mycket bättre om staten tar över. Jag tror över huvud taget att vi ska fokusera mindre på organisation och mer på innehållet – på att att bygga upp en sjukvård utifrån patienterna och deras behov.

Men han medger att det kan vara lång väg dit.

– Vi vet att sjukvården är ett trögrörligt system.

Läs Arbetarbladets granskning om läkarkrisen:

9 435 invånare – och en enda läkare

Chefsläkaren: "Det är en nedtystad katastrof"

Varannan läkare är över 60 år – snart går de i pension

Chefen försöker locka läkare via facebook – drömmen vore att få hit ett helt gäng

Asylsökande kan lösa läkarbrist – språkpraktik har gett Hamrånge nya doktorer