Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Naturvänner vill hindra vargjakt i vinter

Naturvårdsorganisationerna i Gävleborg vill förhindra vargjakt i vinter trots att vargarna blivit fler.
– Det finns inget utrymme för jakt, säger Anders Ekholm i Naturskyddsföreningens viltvårdsgrupp i Gävleborg.

Länsstyrelsen Gävleborg arbetar just nu med frågan om licensjakt på varg ska tillåtas. I mitten av november väntas beslut komma. 2011 genomfördes den senaste licensjakten på varg i Gävleborg. Då sköts tre vargar – två i Ockelbo kommun och en i Ljusdal.

Förra hösten fastställde Naturvårdsverket lägstanivån till två föryngringar per år. Det var i enlighet med de faktiska föryngringar som då hade skett.

Men egentligen bör vargarna få bli betydligt fler för att stammen ska må bra på sikt, menar Anders Ekholm och hans kollegor.

Den senaste inventeringen visar att länet nu har 4,7 föryngringar. Det stämmer också överens med målet som det så kallade samverkansrådet för mellersta rovdjursförvaltningsområdet har slagit fast – fyra föryngringar per år.

Dessutom behövs en säkerhetsmarginal, framhåller Anders Ekholm. Länsstyrelsen har satt marginalen till en kull med valpar. Men Ekholm menar att det borde vara två – för att parera för att vargar kan dö i trafikolyckor, sjukdomar eller illegal jakt.

Med det sättet att räkna skulle det alltså behövas minst sex föryngringar – nya kullar med valpar – för att målen ska nås.

Naturvårdsorganisationerna menar att Gävleborg ska ha minst fem familjegrupper med vargar. Den nivån måste fastställas innan det är dags för vinterns jakt, skriver de i ett brev till Naturvårdsverket.

Man brukar räkna med att varje föryngring innebär tio vargar, inräknat de individer som rör sig utanför familjegruppen.

Många oroas över att vargar springer omkring i närheten av bebyggelse och att hundar och tamdjur kan bli dödade.

Läs också: Närgångna vargar i Ockelbo

Anders Ekholm tycker inte att oron är befogad. Han lyfter fram statistik som visar att mer än åtta av tio skador på tamdjur under de senaste åtta-nio åren har orsakats av björn medan vargen stått för drygt tio procent.

– Skador på hundar räknar jag inte med då. Där ligger vargen ganska högt, medger han.

Om miniminivån ligger kvar på två årliga föryngringar så kan det leda till omfattande jakt på varg kommande vinter.

Därför vill Anders Ekholm ha ett snabbt beslut om en högre nivå med fler nyfödda vargar. Och i så fall finns inte utrymme för vargjakt i vinter, konstaterar han.

Läs också: Skyddsjakt på varg i Järbo

Naturvårdsorganisationerna som står bakom skrivelsen till Naturvårdsverket är Naturskyddsföreningen, Djurens rätt och Rovdjursföreningen.

Läs också: Skyddsjakten i Ockelbo och Åmot i vintras

***

Tyckte du om artikeln? Gilla Arbetarbladet på Facebook för snabbare uppdateringar