Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazismen i Valbo

Ett fint möte, sång och musik och ”ett rikt utbud av nationella produkter”. En kamratafton i Valbos gamla Folkets hus, för kvällen omskrudat till samlingplats för Gävles och länets nazister.

Annons


30 unga samlades till ett ”informationsmöte” och senare trädde några nationella band upp på scenen; ”Freke” från Nyköping gjorde sin första spelning, ”Vit Legions” är mer rutinerat och kvällen avslutades av ”Division Nordland”, som bjöd på några ”nationella klassiker”.
”Den svenska nationalsocialisten” var på plats och reportern är nöjd, Valbos unga nazister inger hopp för framtiden. De unga, kanske 60, stärktes i sin övertygelse noterar skribenten. En härlig kväll.
En dryg månad senare kalabalik på Sofiedalskolan. Några invandrarflickor från Stenebergsskolan angrips, verbalt och fysiskt. ”Ett helt oacceptabelt beteende”, sammanfattar rektorn elevernas uppträdande. Han är bekymrad och polis- anmäler fem elever från Sofiedal och en av eleverna från Steneberg.
Men vad polisen kan göra som inte rektorn redan borde ha gjort är inte helt lätt att se. Och att lasta över skolans inre problem på ordningsmakten kan nog tolkas som svaghet och förvirring inför något som naturligt borde vara skolledningens ansvar. Efter ett tag skriver polisen av hela frågan och så ramlar den ner i rektorns knä, igen.
Vad skolan gjort, eller inte gjort, samlas upp i detta enkla och tydliga: Nazismen överlever elevkullarna i Sofiedal. Hur kan det få fortgå?
Ett samband kan anas: Flera år av nazistiska manifestationer i Valbo, nazistiska flygblad sprids och klistras upp, elever med uttalade nazistiska sympatier, lärare som inte på allvar orkar, eller ges möjligheter, att ta ta tag i problemen, som ”alla” tycks känna till.
Och en skola som famlar efter verktyg mot nazism, främlingsfientlighet och ganska utbredd dumhet. Delar av okunskapen och inskränktheten demonstrerar nästan övertydligt i kommentarerna på Arbetarbladets hemsida. Keps mot slöja, ett förvirrat försök att stämma upp nationshymnen; den tonar ut när eleverna trevar efter orden. De kan inte texten. Blågula fotbollströjor som markörer mot invandrarelever, lika svenska som vilken Svensson som helst.
Zlatan, med sitt ursprung på Balkan, skulle väl inte mötas av samma dumdryga manifestation?
Men där finns också en uttalad oro för vad som händer i Valbo och på skolan, Gävles största. Varför har inget gjorts tidigare? Varför inte nolltolerans mot nazism, rasism och främlingsfientlighet? Varför agerar inte skolan, på allvar?
Och så föräldrar som väljer bort Sofiedal; för mycket rasism där. Det är ju oerhört.
Dessutom ett patetiskt upprop från sverigedemokraterna; vi har inget med detta att göra. Den rasism och främlingsfientlighet som söker politisk acceptans tar avstånd från avarterna i Valbo. Vi är inga nazister, försäkrar Roger Hedlunds kadrer. Men i grunden samma ideologiska överbyggnad; ut med invandrarna.
Så den centrala frågan: Det är inte bara i dag Sofiedal skakas om av rasism och nazism. Reportage och artiklar vittnar om mångåriga problem. Elever kommer och går, men vad gör föräldrarna? De vuxna som märker att barn dras till extremer, hur reagerar de?
Det är i hemmen som värdegrunder formas, det är föräldrarna som ger sina barn redskap, intellektuella, humanistiska, nationella och internationella för att möte en komplex värld. Här verkar alldeles för många vuxna valt bort föräldrarollen. Det är det mest oroande med Valbo som nazistfäste.

Mer läsning

Annons