Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Neddragningar på 7,7 miljoner nästa år

I går fattade Gästrike räddningstjänstdirektion beslut om den budget som innebär neddragningar på 7,7 miljoner kronor inför 2009. Framför allt innebär den att Skutskär får en renodlad deltidsbrandkår och att pengar måste snålas in på många håll.

Räddningstjänsten i Gästrikland och Älvkarleby kommer nästa år att kosta nästan 100 miljoner kronor. Gävle kommun bidrar med ungefär hälften av kostnaden, och de andra kommunerna mindre delar i förhållande till sin folkmängd.

Omvandlingen av kåren i Skutskär beror på att Stora Enso från juli nästa år inte längre kommer att köpa in tjänster därifrån. 12 deltidsbrandmän är redan rekryterade och genomgår utbildning. Utöver neddragningen i Skutskär kommer räddningstjänsten inte att tillsätta en vakant tjänst som brandingenjör. De minskar antalet bilar, deltidsbrandmännen får inte längre betalt för att träna och så vidare.

Inför 2010 är ekonomin oklar. Ägarkommunerna har tidigare klargjort att de inte vill höja anslaget mer än med fyra procent per år. Men om räddningstjänsten ska behålla samma nivå krävs det mer pengar.

– Man får vad man betalar för. Jag har redovisat vad det skulle kosta, och styrelsen har förståelse för det, men de kan inte svara på hur det ekonomiska läget i kommunerna ser ut inför 2010, säger räddningschefen Mats Granat, som alltså inte fått några löften inför 2010.

Inför 2010 ska ägarna fastställa en vision för räddningstjänstens uppdrag, och då kommer de att diskutera bland annat ambitionsnivå och ekonomi.