Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nedläggningshotade textilskolan lyfts fram på Företagarforum i Sandviken – Guldbaggevinnare på scenen

Modeindustrin och den hotade textil- och designskolan får en egen programpunkt på Företagarforum i Sandviken om ett par veckor.
– Vi vill lyfta fram bredden och inte bara visa upp den traditionella basindustrin, säger Ann-Louise Kleen, ordförande i företagarföreningen, som är med och arrangerar evenemanget i Göransson Arena.

Temat för Företagarforum är "Framtidens industrier".

Mycket handlar om Sandvik, stål- och annan tung basindustri. Vid invigningen framträder bland andra Petra Einarsson, chef för Sandvik Materials Technology (SMT).

Men också andra delar av näringslivet lyfts fram under de tre dagarna.

På lördagen ägnas en timme åt modevisning med Catwalk på scenen. Kreationer som skapats av elever på den hotade textil- och designskolan i Sandviken visas upp.

Cecilia Rörby, vinnare av årets Guldbagge för bästa kostym – i filmen Gentlemen – och tidigare elev på Sandvikenskolan, finns med som talare.

Göran Alfredsson, modedesigner med rötterna i Sandviken, framträder också på scenen med egna kläder. Han äger modebutiken Thalia i Stockholm, som har egna skräddare och sömmerskor.

Ann-Louise Kleen tycker att textil- och designskolan är viktigt för utvecklingen av näringslivet i regionen. Hon är bekymrad över hotet som vilar över utbildningen.

– Jag tycker att det är synd och tragiskt om man inte lyckas hitta en lösning. Det är ju en utbildning inom en sektor som vi vet skapar mycket jobb. Vill vi attrahera folk till regionen, inte bara inom den traditionella basindustrin, så fyller den en viktig funktion.

Vilken betydelse tror du det har att ni lyfter fram det här på Företagarforum?

– Kan vi visa att bredden på näringslivet är viktig för alla, då kanske vi också kan påverka. Vi kan inte bara förlita oss på Sandvik. Det är av vikt att vi har större bredd. Det gäller inte bara textil- och designskolan, säger Ann-Louise Kleen.