Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej. Det funkar inte.

Regeringen har hela tiden stått fast i övertygelsen att deras politik (som i stort sett består av jobbskatteavdragen) ger massor av nya jobb.

Men det stämmer inte riktigt med verkligheten. Anne-Marie Lindgren vid Arbetarrörelsens tankesmedja har jämfört forskning och verklighet med Moderaternas fanatiska övertygelse över sin egen politik. Hon sammanfattar sitt resultat: ”Blev det fler jobb? Enkel sammanfattning: Nej.”

Regeringens idé är att sänkt skatt på löneinkomster tillsammans med sänkta ersättningar från a-kassa och sjukförsäkring ska göra det olönsamt att vara sjuk eller arbetslös. Människor ska sluta lata sig, sluta leva på bidrag och i stället kamma till sig och skaffa sig ett jobb. Lägg därtill olika former av subventioner (läs rut, halverad arbetsgivaravgift för unga och halverad restaurangmoms) som ska göra vissa jobb billigare och därmed skapa fler jobb.

Men det har inte fungerat. Det är fler arbetslösa människor i Sverige i dag än i januari 2007, när jobbskatteavdraget infördes. Och de hårdare reglerna i sjukförsäkringen har inte inneburit att långvarigt sjukskrivna i större utsträckning än tidigare kommer tillbaka till arbetslivet. I stället har de blivit fattigare. Många försörjs av sina anhöriga, och har ingen egen inkomst alls.

Visst. Det är många som har fått betydligt mer pengar i plånboken sedan Alliansregeringen tillträdde. Samtidigt är det alldeles för många som knappt har något alls i sin plånbok. Det faktum att dagens väljare tenderar att rösta med plånboken innebär att det kommer att bli ett tufft jobb att få majoriteten av väljarna att rösta bort Alliansregeringen 2014. Men det är ett viktigt val. Ett val mellan egoism eller solidaritet.