Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, intervjun i radion stärkte inte din ställning

Annons

Lyssnade trots allt på intervjun med Håkan Juholt i radions P1. Tyvärr var det inget som fick mig att ändra inställning. Juholt är ett förbrukat kort och ju fortare detta går upp för partiet dess bättre.
Det som är utmärkande för dagens "socialdemokrater" inkl Juholt är att de inte vågar stå för socialdemokratisk politik.
Detta belystes tydligt i intervjun - som bl a handlade om riskföretag och andra vinstkrävande företag - och ifall dessa skulle få driva vårdföretag och skolor. Vad gäller riskföretag talade han klartext. Dessa skulle inte få driva sådana. Däremot hade han inget emot att andra vinstkrävande företag drev skolor och vårdföretag? Det lustiga var emellertid att dessa enligt Juholt inte skulle få behålla vinsten utan tvingas investera den i de vård och skolföretag de driver. Men ett företag som inte får ta ut vinst till sina aktieägare vill ju inte vara med och driva företag vilka de än är. Och får det inte ta ut någon vinst så är det ju inte vinstdrivande!
Det är i det här sammanhanget Juholt visar sin egen och partiets rädsla för att driva en klargörande socialdemokratisk politik. I stället borde han ha sagt att vi skall inte den dagen socialdemokraterna vinner regeringsmakten ha några privata företag som driver vårdinrättningar och skolor. Undantaget gäller bara koperativa organisationer.
I nästan alla frågor agerar partiet som åsnan mellan två hötappar. Man vågar inte helt ta avstånd ifrån Alliansens (högerns) politik och formulera en renodlad socialdemokratisk sådan. Därför sneglar man hela tiden mot hur högern agerar och lägger sig någon stans mittemellan.
Då blir budskapet hela tiden oklart och vagt. Det lockar därför inga väljare.
Juholts sandlådeargumentation var han skall befinna sig rumsligt i partiledardebatter var enbart löjlig. I övrigt gav inte intervjun något hopp för dem som vill se en socialdemokratiskt regering 2014.
Olle Ljungbeck, Gävle

Mer läsning

Annons