Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till kärnkraft

Dagens datum är ett av många argument mot kärnkraftsberoendet. 25 år har gått sedan Tjernobyl, men 25 år är uppenbarligen inte nog lång tid för att Tjernobyl ska vara ett namn förknippat med något annat än den kärnkraftsolycka som inträffade 1986 och som ännu får Gävlebor att fundera över becquerelhalten i svampar och bär.

 

Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl är ett minne. Men det är också en påminnelse om kärnkraftens brister, om dess skadeverkningar när en olycka väl inträffar och om varför kärnkraft inte är den gröna energikälla dess försvarare utmålar den som.

Tjernobyl påminner oss om varför vi bör prioritera satsningar på förnyelsebar energi.

Och kärnkraftskramarna är onekligen få när en olycka väl inträffar, även om röster alltid finns som vill tona ner allvaret, hålla på information och på avstånd hävda att det aldrig skulle kunna inträffa på hemmaplan. Opinionsundersökningarna efter Fukushima visar att svensken efter kärnkraftsolyckan var långt mer negativt inställd till kärnkraft än före. En självklarhet. Precis som optimistkonsulternas påståenden om att en olycka aldrig skulle kunna hända här, hos oss. Att olyckan aldrig drabbar oss, att den alltid drabbar andra är trots allt en livslögn vi håller oss med för att hålla skräcken på avstånd.

Och även om olyckan aldrig inträffar, är tidsperspektiven oöverskådliga ifråga om slutförvaringen av kärnbränsleavfallet. 100 000 år. Så länge måste det förvaras förseglat, så länge måste vi och allt levande omkring oss skyddas från det. 100 000 år är inte en tidsram som går att förhålla sig till. Det utgör ett tidsperspektiv som inbegriper förändringar och händelser vi över huvud taget inte kan förutse. Att med säkerhet hävda att vi kan ta ansvar för detta avfall är därför en omöjlighet.   

Därför är dagens datum en påminnelse. Om varför kärnkraften inte är framtidens energikälla. Om varför vi måste göra oss fri från den.