Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nej till nya politiska monument!

I förra veckan skrev socialdemokraternas ledande regionföreträdare en debattartikel om deras syn på en framtida regionbildning i länet.

Vi moderater har, under många år, deltagit i arbetet med att forma framtiden för länet, där diskussioner om eventuella storregioner tagit mycket stor del av vår energi. Det är oerhört viktigt för länet att det finns en långsiktig och bred samsyn i frågan mellan oss partier. Vi har så här långt vart helt överens om att en eventuell storregion kräver att Uppsala och Gävleborg håller ihop under processens gång.

Nu ser det ut som att Uppsala, för tillfället, inte har för avsikt att ingå i någon ny storregion, varken med oss eller något annat län. I det läge vi befinner oss i är det bäst att avvakta och fortsätta det långsiktiga arbetet för en framtida region tillsammans med Uppsala. Tyvärr har nu socialdemokraterna helt plötsligt valt att byta spår och förespråkar nu att Gävleborg bildar en egen regionkommun.

Frågan man nu ställer sig är varför denna kovändning? Vi har ställt den frågan till Eva Tjernström och får inga konkreta svar, inte heller i förra veckans debattartikel framkommer några tydliga argument. Att den optimala lösningen för ett halvår sedan var en region med minst tre län och gärna sju har nu blivit en lösning där vi förespråkar en regionbildning med oss själva, det framstår som väldigt oseriöst. Det verkar som att själva regionbildandet är det viktigaste för länets socialdemokrater - inte innehållet. Att bygga nya politiska monument är tydligen viktigare än att hitta bra lösningar som möjliggör en positiv utveckling för våra länsbor.

Vi moderater säger absolut nej till nya politiska monument. Vi anser att landstinget i första hand ska syssla med att leverera bra hälso- och sjukvård till länets invånare, och inte ens det klarar sossarna av idag. Att utöka landstingets uppdrag med ytterligare ansvarsområden är inte aktuellt för oss, inte förrän man klarar av grunduppdraget med sjukvård.

Vad blir det för skillnad för Gävleborgarna om vi ombildar landstinget till en regionkommun med utökat ansvar? Vi kan inte i nuläget se vad som blir bättre för länets invånare om vi döper om landstinget till region, utan det kommer endast medföra onödiga kostnader. Därutöver är en sådan förändring endast temporär eftersom vi är på väg mot nya större regioner.

Ett av de absolut viktigaste kraven från regeringen, för att släppa fram nya regioner, är att det finns ett underifrånperspektiv. Socialdemokraternas saknar helt detta perspektiv. Huruvida vi kommer få bilda en ny regionkommun avgörs av regeringen. Vi har väldigt svårt att se att en ansvarsfull alliansregering kommer släppa fram nya regioner där enda motivet är att skapa nya monument.

Det är nu hög tid för alla politiska partier i länet, och i synnerhet ledande socialdemokrater, att kraftsamla och gemensamt hitta en positiv utveckling för länet. Vi moderater är beredda att ta ansvar för en sådan utveckling.

Patrik Stenvard (M)
Vice ordförande landstingstyrelsen
Lena Roos (M)
Vice ordförande regionstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel