Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nemo – vackrast i Sverige

Han är fem år och utsågs

i söndags till vackraste hunden på Kennelklubbens utställning i Stockholm.


Han sopade banan med närmare 6 000 konkurrenter.


Han heter Nemo och bor

i Gävle.


– Jag har knappt fattat det än. Det är den ultimata utmärkelsen!, säger lyckliga matten Marie Långsved.

Först slog Nemo raskonkurrenterna i utställningsringen, sen vann han över konkurrenthundarna i samma grupp och till slut blev han alltså utställningens vackraste hund. Den korrekta termen är BIS, vilket betyder Best in Show.

– När Nemo och jag gick in i finalringen så var vi båda lugna, jag hade viskat några magiska ord i hans öron och jag märkte att han tog ut stegen litet extra när vi gick runt och visade upp oss, säger Marie Långsved.

Nemo själv tar uppståndelsen med ro, han och de övriga tre bearded collies Rolex, Lexie och Eliza, som bor hos familjen Långsved i Sätra är mer intresserade av mat, kisspromenader och att leka och gosa.

– Det är första gången som rasen bearded collie blir BIS på Sveriges största utställning. Jag har fått massor av grattismejl från hundfolk både i Sverige och utomlands, berättar Marie Långsved.

Hon har alltid haft samma ras. Sin första valp fick hon efter massivt tjat 1970 och det tog bara två år innan hund nummer två kom till Marie. Sen dess har de långhåriga hundarna funnits hos henne.

Utmärkelsen BIS medför också att Marie och Nemo är kvalificerade till att delta i världens mest prestigefyllda utställning – Crufts i England i vår. Men Marie har ännu inte bestämt om de ska delta eller inte.

– Jag är ju fortfarande omtumlad efter segern i söndags, skrattar Marie.