Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

New York på vita duken

/
  • King Kong och Ann, spelad av Naomi Watts, uppe på Empire state building.
  • Brooklyn Bridge, där slutscenen i Godzilla utspelar sig.
  • Scen ur Taxi Driver med huvudpersonen Travis Bickle, spelad av Robert de Niro. Betsy spelas av Cybill Shepherd och Iris av Jodie Foster.
  • Charlotte, Carrie och Miranda i Sex and the City – en film full av New York-romantik.

Under en promenad från Manhattans södra spets mot Central Park passerar man en rad filmnostalgiska platser. Följ med till inspelningsställena vi minns bäst, från filmer som Gudfadern, King Kong och Taxi driver.

Annons

Första gången man anländer till Manhattan är det lätt att göra det med en maffig känsla av storslagenhet. Man känner igen sig lite varstans och tycker sig redan ha varit på en del platser. En förklaring kan naturligtvis vara att mängder av filmer utspelar sig i detta filmhistoriska epicentrum.

Själv bodde jag en gång hos en kubansk exilförfattare på Staten Island med utsikt mot Manhattans sydspets. Varje disig morgon tog jag den stora brandgula färjan till Battery Park, liksom Melaine Griffith då hon funderade över hur hon bäst skulle imponera på sin yuppiechef i den romantiska komedin Working girl – innan de hamnar i konflikt och hon kallar honom ”sleazoid pimp with a tiny little dick”.

I slutet av Godzilla, det dinosaurieliknande monstret som hotar mänskligheten, luras monstret till Brooklyn Bridge, fastnar i upphängningskablar och blir ett lätt byte för de människor som jagar honom. Nere på Lower East Side med dess pampiga utsikt över Hudsonfloden och Brooklyn är också en av mina favoritplatser i denna underbara megametropol.

Från Empire State Buildings observationsdäck är utsikten hänförande och orsakar lätt illamående för dem med höjdskräck. Här har också skådespelare stått med andra sorters svindelkänslor. King Kong gick ju till toppen av denna skyskrapa med Ann, spelad av Naomi Watts, och hit åker Meg Ryan på Alla hjärtans dag för att träffa sin blinddejt Tom Hanks, i Sömnlös i Seattle.

Mindre känd är bussterminalen Porth Authority några stenkast bort på West 40th street. Här använde Madonna i Susan, var är du? ett förvaringsskåp som sin garderob.

Några av de skönaste New York-miljöerna finns också i Martin Scorseses klassiker med Robert De Niro i huvudrollen, de har etsat sig fast i mångas medvetande. Columbus Circle vid Central Parks sydvästra hörn är platsen där Travis Bickle (De Niro) försöker mörda senatorn. Filmen innehåller odödliga scener som Travis framför spegeln med sitt skjutvapen: ”You talkin’ to me? You talkin’ to me? och kända citat som ”Lyssna era djävlar, här är en man som stod upp emot skiten.”

Slutligen bör man nämna Woody Allen, den neurotiske storprataren som med sitt livsverk personifierar New York på vita duken. Hans klassiker Annie Hall spelades till stor del in i Central Park. På den livfulla parkens västra sida ligger The American Museum of Natural History där Denzel Washington och Angela Bassett dejtar i filmen Malcolm X.

På museet tog också Woody Allen och Diane Keaton skydd från regnet i filmen Manhattan. Med mästerligt foto av ”Gudfadernfotografen” Gordon Willis är detta en 1970-talsrulle som liksom många andra har bidragit till att göra denna världsmetropol ännu mer mytisk och kittlande.

Mer läsning

Annons