Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

New York världens bästa stad?

/
  • Om du tycker att Stockholm har ett fartfyllt nattliv så är det ingenting jämfört med en kväll på Times Square.
  • Stand-up. Ett måste för en truist i staden som aldrig sover.
  • En eftermiddag i Washington Square Park. Ingenting du går ut och ser i Boulognerskogen.

Alla har vi nog drömt om att göra en resa till New York. Det var länge en av mina drömmar och sommaren 2005 infriades den drömmen. 2008 gjorde jag om resan, då med två kompisar.

Annons

En resa till New York är ofta en dyr historia. Trots att dollarn är låg så är det en dyr stad att resa till och leva i. Men efter ett sommarlov av jobbande på Sandvik fanns pengarna för att göra en resa över Atlanten. Tidigt på förmiddagen under sista söndagen på sommarlovet bar det av mot Arlanda och äventyret. Vi var tre kompisar som hade läst och letat reda på allt man skulle hinna med på sju dagar.

Men vad är det då för drömmar man har om New York? Är det höga hus, alla sevärdheter eller kanske shopping? Men dessa saker kan man oftast finna i alla större städer runt om i världen, vad är det då som gör New York unikt? Jag tycker svaret på den frågan är att det inte finns någon annan plats där man verkligen känner att man befinner sig på jordens mittpunkt. Vi är uppvuxna med amerikansk kultur och att inte känna sig hemma i New York är svårt även om man kommer från lilla Sandviken. Efter första gången man besökt staden undrar man direkt varför man inte åkt dit tidigare.

Pengar kan ibland vara ett problem. Men man har alltid möjligheten att göra sin resa dyr eller ganska billig. Bara känslan av att strosa runt i Central park en varm augustidag är mer värd än många av stadens lite dyrare nöjen, som att besöka Broadway eller se staden från en helikopter.

En annan känd sida av staden är ju så klart de tätbefolkade gatorna och den tunga trafiken. På Times Square märks det bättre än på någon annan plats. Ett neonhav utan dess like exploderar överallt omkring dig. Men hur kan blinkande reklamskyltar ge en sådan känsla? När man står där då blir man blind, man ser inte reklamen. Man ser allt vad man trodde New York var, exakt som på film. Det är en av de få städerna där det faktiskt är sant, det är som på film, nästan alla aspekter av staden. De gula taxibilarna eller de stressade kostymnissarna med en kaffe från Starbucks i handen. Värmen får hela staden att vibrera som ett ånglok i högsta hastighet. Och så fortsätter det dygnet runt.

”Staden som aldrig sover”, denna fras har man hört så många gånger att man nästan inte tror på det. Och faktum är att det är svårt att tro på det innan man har upplevt staden. Vem har inte varit i centrala Stockholm en lördagsnatt. Om man kommer från Sandviken kanske man tycker att det är väldigt mycket folk ute. Men man kan nästan lika gärna jämföra New York med Sandviken som att jämföra det med Stockholm. Men skillnaden är för stor för att mäta. På centrala Manhattan en lördag klockan ett på natten är det mer folk ute än vad det är klockan ett på förmiddagen under mellandagsrean i Stockholm. Det kan ge en uppfattning om hur mycket folk det vistas i New York.

Detta tar ju så klart ut sin rätt på en besökare och efter några dagars vistelse på Manhattan så känns det nästan som om man varit vaken en vecka i streck. För i New York är det promenera som gäller, även om taxibilarna nästan förföljer dig. Men i en taxibil kan man inte få förståelse för vad som är New York och vad som gör det så magiskt. Och efter mitt andra besök i staden har jag inte heller hittat vad som gör detta till en av världens bästa platser.

Mer läsning

Annons