Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ni gör Sverige till ett klassamhälle

Bo Ohlsson (S) och Tommy Jakobsson (S) svarar Ulrika Karlsson (M) och Kenneth Holmström (M) om regeringens jobbpolitik och jobbskatteavdrag.

Annons

Er högerpolitik gör Sverige till ett klassamhälle.

Er jobbpolitik med en bortre gräns för a-kassan, fortsatt jakt på arbetslösa, sjuka och deltidsarbetande som får betala era skattesänkningar till de rika, är en utpräglad högerpolitik. Välfärdssamhället är satt under ivrig nedmontering. Allt fler arbetslösa och sjuka saknar skyddsnät och blir utan ersättning. De hotas av att sättas på bar backe. Har de bostadsrätt eller bil tvingas de sälja detta först innan de kan knacka på socialens dörr.

100 000 löntagare har varslats om uppsägning sedan i höstas och Sverige har den näst högsta arbetslösheten bland unga i hela EU.

Den Moderatstyrda regeringens passivitet är ett svek mot alla som drabbas av jobbkrisen. Sverige behöver en regering som sätter jobben först, tar ansvar för statens finanser, stöttar landsting och kommuner i stället för att ge höga skattelättnader till redan välbeställda.

Enligt riksdagens utredningstjänst har de 10 procent som har högst inkomst, fått 40 procent av den Moderatstyrda regeringens satsningar. Främst i form av mycket stora skattesänkningar som fastighetsskattereformen, slopande av förmögenhetsskatten och skatterabatter på hushållsnära tjänster.

Er högerpolitik är förödande ur jämställdhetssynpunkt. Den har gynnat högavlönade män på bekostnad av lågavlönade kvinnor. Mellan åren 2006 och 2008 har gapet mellan kvinnors och mäns genomsnittsinkomster ökat med fyra procentenheter. Det innebär en inkomstskillnad på 1 000 kronor per månad.

Då det gäller jobbskatteavdraget skapar detta ett utanförskap och försämring för de flesta pensionärer. Om man tycker att gamla människor har rätt att dra sig tillbaka från arbetslivet, då är det omöjligt att försvara en hårdare beskattning av dem, med motiveringen att det ska löna sig att arbeta. Det är irrelevant när det handlar om människor som samhället per definition anser redan har arbetat tillräckligt! Man ska inte skilja på pensionärer och förvärvsarbetande i skattehänseende.

Mer läsning

Annons