Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ni måste bli bättre på att hushålla med pengarna

Allians Hofors (M, C, FP och KD) svarar på socialnämndens ordförande Diana Blomgrens (S) debattartikel, som publicerades 26 juni.

Annons

Socialdemokraterna i Hofors kommun har inte längre egen majoritet men trots att de i decennier styrt båten har de ändå inte kunnat förvalta kommunens tillgångar.

Kommunen har inte sparat något de gångna åren trots den höga skatten – plånboken var tom redan långt innan den världsomfattande ekonomiska finanskrisen slog till. Nu gör majoriteten desperata försök till besparingar som enbart kommer att leda till ökad otrygghet bland kommunens invånare.

I Allians Hofors (M, C, FP, KD) budget valde vi andra vägar än de kortsiktiga lösningar som en skattehöjning innebär. Vår budget syftar till att lösa problem mer långsiktigt för att i stället fokusera på kommunens kärnverksamheter.

Viljan att hitta positiva, kreativa och långsiktiga lösningar som lockar människor att flytta till kommunen finns i dag inte hos den styrande majoriteten. Majoriteten väljer i stället att göra stora besparingar inom bland annat äldreomsorgen.

Vi i Alliansen anser att socialnämndens verksamhet tillhör kommunens mest basala. En översyn av kommunens samtliga verksamheter bör göras för att lyfta fram kärnverksamheterna såsom skola, vård och omsorg – dessa ska prioriteras medan verksamheter som inte tillhör kärnverksamheterna och som har en alltför låg allmännytta och hög kostnad ska utgöra förslag till besparingsåtgärder. På så sätt hushåller vi bättre med pengarna.

Självklart är vi angelägna om att skapa en god arbetsmiljö för de anställda inom vård och omsorg. Samtidigt vill vi värna om människors trygghet, därför är det av stor vikt att de boende och deras anhöriga samt de presumtiva boende (kommunens invånare) ska få inflytande över hur äldreomsorgen ska formas.

Majoriteten tycks anse att de gamla ska bo ensamma och otrygga samt att ansvaret för vården ska läggas allt mer på de anhöriga. Återigen trycks vården till hemmen och det kommer att bli allt svårare att få en särskild boendeplats beviljad.

Att tolv lägenheter ska ha stått tomma varje månad under detta år är inte den information vi har fått tagit del av i socialnämnden. De rapporter vi fått visar att antalet beviljade ärenden har i stort sett överensstämt med antalet lediga boenden.

Ett trygghetsboende är för oss mer än att samla enbart äldre i ett flerbostadshus. Det innefattar även en reception med personal, gemensamhetsutrymmen samt olika insatser för att de boende ska känna sig trygga i sina hem.

Då majoriteten med S i spetsen ser avveckling som utveckling är då Hofors kommun verkligen vänligast i Sverige?!

Mer läsning

Annons