Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ni måste visa verkligt ledarskap i klimatfrågan

Sverige och övriga EU-länder har en rejäl hemläxa att göra, skriver representanter för Miljöpartiet med anledning av klimattoppmötet i Köpenhamn.

Annons

Det stora klimattopp- mötet i Köpenhamn pågår för fullt. Världssam– fundet förväntas förhandla fram Kyotoprotokollets fortsättning, för åren efter 2012.

I förhandlingarna som ledde fram till Kyotoprotokollet lades mycket energi och tid på att slå fast tolkningar och tillämpningar av klimatkonventionen. Det handlade bland annat om bindande mål för industriländernas utsläppsminskningar men också i-ländernas ansvar att samtidigt finansiera och understödja klimatarbetet i utvecklingsländer.

Nu försöker vissa industriländer, inom bland annat EU, fördela om ansvaret för både utsläppsminskningar och finansiering och driver därför att Kyotoprotokollet ska skrotas och ersättas med något nytt för att lättare kunna upphäva de principer som gäller i dag.

Flera talar nu allt mer om nationella åtaganden i stället för ett gemensamt och bindande mål för industriländerna. Länder i syd anser tvärtom att Kyotoprotokollets tolkningar i huvudsak måste ligga fast och de är därför måna om att protokollet förlängs med en ny åtagandeperiod. Miljöpartiet de Gröna anser att många av de principiellt viktiga tillämpningar som finns i Kyotoprotokollet även måste finnas i ett nytt avtal.

Den nuvarande svenska regeringens politik går i mycket ut på att tala om hur bra EU:s målsättningar redan är samt sätta press på andra länder att göra nationella åtaganden. Frågan är om inte förhandlingarna hade varit mer betjänta av att Sverige som ordförandeland hade stått upp tydligt för de industrialiserade ländernas – även Sveriges – skyldighet att göra betydligt större minskningar av klimatpåverkan jämfört med utvecklingsländerna.

Ett grönt Köpenhamnsavtal skulle innebära att Kyotoprotokollet förlängs med en andra åtagandeperiod och att avtalet är bindande. Flyg och sjöfart ska också införas i ett nytt avtal. EU behöver minska sina utsläpp på hemma- plan med minst 40 procent till 2020.

Ansvarsfördelningen ska utgå från historiska utsläpp, nuvarande utsläpp och ekonomiskt välstånd. Avtalet ska bygga på effektiva styrmedel så som koldioxidskatter kombinerat med stöd till förnybar energi i utvecklingsländerna. En fond inrättas för att förhindra avskogning i utvecklingsländerna.

Vad gör vi här hemma då? En hel del men vi kunde göra mycket mera för att ställa om för en hållbar utveckling.

Gävleborna kan i dag vara glada över att Gävle Energis värmeverk eldar med miljövänligt pellets i stället för sopor, som i stället kan tas tillvara och omvandlas till jord och biogas.

Nyligen presenterade Gävle kommun och Korsnäs en plan som innebär att man tillsammans investerar 1,8 miljarder kronor i ett gemensamt kraftvärmeverk som kommer att minska koldioxidutsläppen i Gävle med 64 000 ton per år, eller motsvarande 5 000 oljeuppvärmda villor. Det är en hållbar investering som vi alla tjänar på.

Biogasbussar införs i kollektivtrafiken i Gävle stad redan från sommaren med ett antal bussar. När produktionen av biogas från reningsverket kommer igång ska biogas- bussar successivt ersätta dagens dieselbussar.

Regeringen med yrvakna klimatmoderater och centerpartistiska kärnkraftsivrare måste sluta upp med att tala om hur bra Sverige och EU redan är. Sverige och övriga EU-länder har en rejäl hemläxa att göra och måste dessutom lyckas få loss medel för klimatinvesteringar i utvecklingsländer.

Mer läsning

Annons