Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niklas målar med nålen

/

Vi åkte till Fallen Angel Tattoo för att få träffa Niklas Wessling som varit professionell tatuerare i ”två månader och fem dagar”, som han betonar lite stolt.

Innan vi kliver in i studion får vi ta av oss skorna samtidigt som vi bländas av de kritvita väggarna. Den nyöppnade lokalen är väldigt fräsch och man märker snabbt att de på Fallen Angel Tattoo är mycket hygienmedvetna.

Annons

Märker du av tatueringstrender? Vad tycker du om det?
– Folk tenderar att fastna i trender. Om man tänker att man skulle göra en delfin för 20 år sedan fastnar man lätt i den trenden som var modern när man var ung.
– Vanligaste tatueringarna är väl föräldrar som kommer in och tatuerar sina barns namn. Sedan är det väldigt olika i olika städer. Exempelvis här i Gävle och Sandviken som är lite mer inspirerade av metal blir det ofta mer tatueringar åt det hållet. Men om man åker söderut märker man att det är mer old school-tatueringar.
– En bra trend är att tatueringar har blivit mer accepterat genom att folk tittar på tv-serier som Miami Inc. Förut var det mer fördomar att det bara var kriminella, sjömän och horor, men nu är det en bredare målgrupp. Det innebär att fler personer vågar bryta normer.
Vilken ålder tycker du är bra för en första tatuering?
– När man känner sig redo. Men jag avråder underåriga och skulle aldrig tatuera en underårig själv. Åldern påverkar motiven, om jag hade fått tatuera mig när jag var under 18 år hade det förmodligen blivit någon smaklös tribal.
Seriösa tatueringsstudior behöver inte tatuera minderåriga för att gå runt.
Vad tycker du om de som
tatuerar sig hemma?
– Jag förstår att sådant finns. Det är för lätt att få tag på egen utrustning genom internet. Jag har prövat det själv och det var så jag fastnade för att tatuera. Men så fort jag fick en praktikplats på en studio så slutade jag med att tatuera hemma direkt.
– Om du får en ful tatuering är det allra minsta problemet. En ful tatuering kan du alltid fixa till eller bleka bort. Men man vet inte hur man kontrollerar maskinen och dessutom är det extrema hälsorisker med detta. Okunskap är jättefarligt och att tatuera hemma innebär en stor risk för blodsmitta.
Varför tror du tatueringar fascinerar andra så mycket?
– Det är en konstform, ett eget sätt att uttrycka sig på. Precis som man uttrycker sig med musik eller att måla. Jag skulle vilja jämföra tatueringar med plastikoperation. Du skär inte upp kroppen, men det är ett annat sätt att förhöja sitt utseende. Med tatueringar gör man sig själv unik.
– Många säger att man kommer ångra sig när man tatuerar sig och att det kommer se fult ut när man blir gammal. Men jag sitter hellre på ålderdomshemmet och ser på min lösa hud med bläck innanför huden än att bara se blek, slapp hud som hänger. Hellre gör jag något jag ångrar, än att ångra något jag aldrig gjorde.
Har du något tips till ungdomar som vill tatuera sig?
– Gör research på personen som du tänker tatuera dig hos. Och gör alltid en lite större tatuering än vad du tänkt dig, det blir snyggare!
– Lyssna på din tatuerares åsikter och bolla idéer. Du får både en unik tatuering och någonting som passar dig. Det är bättre att ta med en bild till studion och säga ”jag vill ha något liknande” istället för att du är ute efter att göra en exakt likadan tatuaering. Kom ihåg att tatueraren har erfarenhet och vet vad han gör.
Finns det något motiv som du vägrar att tatuera?
– Jag tatuerar inga drogrelaterade motiv. Jag vägrar också att tatuera rasistiska eller nazistiska motiv. Ingenting som kan stöta någon annan. Men att tatuera vulgära motiv är inga problem.

Mer läsning

Annons