Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Njut av snittblommor året om

Tulpaner i januari, solrosor i augusti och hyacinter i december

glöm det! Nuförtiden går det att få tag i alla sorters snittblommor året om. Den som önskar sig en pampig bukett pioner till jul kan få det. Men inte gratis förstås.

Annons

Ett besök mitt i vintern i den stora grossisthallen Gröntorvet i Valby utanför Köpenhamn bara bekräftar; här står tonvis med rosor, influgna från Sydamerika och Afrika för att glädja danska och svenska blomsterkunder. Här finns allt att få under alla årstider.

Onödigt och miljöovänligt kan tyckas. Men det finns undersökningar som visar att utsläppen från flygtransporter är lägre än effekterna av att värma och lysa upp växthus i Europa och Norden under den mörka årstiden.

Det handlar ändå till syvende och sist om vad vi konsumenter vill ha. Och för egen del väntar jag hellre med pionerna tills det är deras tid och hyacinter tillhör julen. Punkt.

– Men så fort julhelgen är över börjar suget efter våren. Då är det kvistar av blommande träd och buskar som gäller, säger Johanna Neckmar som haft blomsterhandel i Malmö i 16 år. Anemoner och franska tulpaner i pastellfärger är också populärt efter julens röda.

I blomsteraffären överlåter vi gärna åt försäljaren att välja innehåll i buketten.

– Särskilt män verkar vara glada att slippa det beslutet, säger Johanna.

För henne har nästan alla snittblommor ett värde. En blomma som inte varit så populär kan bli helt rätt när den dyker upp i ett nytt sammanhang.

– Nejlikor, till exempel, kan vara fantastiska i stora fång. Och limonium som jag inte varit så förtjust i finns nu i vitt och är jättevacker.

När Johanna ska göra en januaribukett får den gärna se den ut så här:

En bunt blommande körsbärskvistar, tre limefärgade franska tulpaner och två kvistar limefärgad snöbollsviburnum.

Annars är tulpaner vad vi helst vill ha just nu. Varje år produceras 125 miljoner tulpaner i Sverige och vi frossar gärna i den här löken som finns i så många färger och former.

15 januari firas Tulpanens dag och då säljs det extra många tulpanbuketter.

Bortsett från tulpaner odlas numera få snittblommor i Sverige. Bara ett par producenter av rosor finns kvar, konkurrensen från Sydamerika och Afrika blev för tuff.

Sammanlagt skördas en halv miljon liljor året om och skickas till kunder i Göteborgstrakten och Mälardalen.

Även här är det mörka färger som gäller på hösten, till jul vill vi ha röda liljor och på våren pastellfärgade. Vita liljor går året om.

– Och för den som är allergisk finns asiatiska liljor som inte doftar. De har lite mindre blommor men å andra sidan har de fler klockor på varje stängel, berättar Robert Henriksson.

Gunnel Carlson/TT Spektra

gunnel.carlson@ttspektra.se