Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Njutning på räls

/

Du-dunk, du-dunk, du-dunk. Arga franska konduktörer eller vårkänslor i Paris. En tågresa är ett billigt, äventyrligt och avkopplande sommar-Spa rakt in i metropolernas hjärtan.

Annons

Tåg har alltid varit den ultimata avkopplingen för mig. I åldern 16 till 26 köpte jag interrailkort minst en gång varje år och utforskade Europas avkrokar. Jag svettades och trängdes vid gränsövergångarna i Turkiet och Grekland, bråkade med sura franska konduktörer och fick vänner i sköna hålor som man i dag knappt läser om ens i resemagasin.
Mormors far var lokförare i Italien och jag ärvde nog hans tåggener. Jag älskar tåg. Nu är det dags att också Europas politiker börjar göra det.
Köp ett billigt interrailkort, häng med och låt Europa återigen bli nedlusat av rälsälskare på väg mot kontinentens alla gamla stadskärnor. Här är tre favoriter på spåret:


Berlin Night Express tar nio timmar från Malmö till Berlin. Somnar in med en god roman i en mysig liggvagn när färjan guppar över Östersjön. Framåt tjeckiska gränsen blir naturen grönkullig med betande kor. Nuförtiden slipper man sega gränskontroller, det känns som Europa äntligen slängt sina mentala murar och barska konstaplar. Boken är läst, kroppen utvilad och vagnen gnisslar in på Prags centralstation efter lunch. Den rytmiskt dunkande tågfärden har känts som en billig Spa-behandling.

Prag är som en levande 20-talskuliss till otaliga filminspelningar, med kullerstensgränder, Pragborgen och Karlsbron. Avnjuter Pilsner Urquell på barerna U Jelinku eller U Rudolfina. Stamgästerna har haft samma bord sedan 70-talet, amosfären sitter i väggarna och de mörka träbänkarna. Det är den mest råfärskt läskande öl jag druckit på denna jord - för 10 kronor dessutom! Gigantisk Schweinhaxen går på något mer, men den eggande fiolmusiken är gratis. Bara ett besök på dessa ställen är värt tågpengen.


En annan skön tur är nattåget till Hamburg, centralstationen med störst tågatmosfär i Europa. Vaknar till ekande tågutrop som "reisende nach Paris bitte aufsteigen" på Hauptbahnhof, ljud som gett mig äventyrsrysningar sedan barnsben, liksom den färskrykande spröda ostpajen i frukostbaren eller duvorna som flyger runt och skiter på lamporna under detta enorma välvda tak.

Man är fortfarande nyvaken när snabbtåget mot Paris, via Köln alternativt Bryssel, svischar förbi slättlandet i 250 knyck. Att glida in på Gare du Nord med sin järn- och dieseldoft känns som ett värdigt sätt att ankomma Paris på för en turist med nostalgi för tiderna då resan i sig var ett kittlande äventyr.

En kvarts busstur senare är man vid Seines promenadstråk - i stället för att vänta en timme på väskan på kaotiska flygplatsen Charles de Gaulle, stel efter en dag i trång flygstol. Tågresan är ju semester i sig, väl värd ett par dygn.
Tåget gör något med ens själ. Avslappnat vandrar man de bohemiska kvarteren upp till mysiga Rue Mouffetard, med sin gatumarknad, och har via rälsen fått in den sköna semesterlunk som annars brukar ta två, tre dagar "innan själen hunnit ifatt kroppen" - som en klok indian i New York formulerade det för mig efter sin flygresa från Los Angeles.


Nu finns tågcharter till bland annat Gardasjön i Italien med liggplats och hotell förbokat. Tyskland är inte speciellt naturskönt, men den som väntar på något gott får belöningen i Österrikes "Snövitdalgångar" och kring Trentodalens vinodlingar. Innan vi saktar in i Romeo och Julias Verona reser sig Dolomiterna majestätiskt i väster.

Andäktigt blickar jag ut över Gardasjön i kvällningen, vars båtar och lanternor reflekteras i det lila vattnet. Så mjukt, så runda är svängarna vid vattenbrynet att det känns som att glida fram i barndomens Märklinlandskap. Samma själsliga lätthet i kroppen har jag aldrig lyckats finna vid en ankomst till Bella Italia via ett packat charterflyg!


Mer läsning

Annons