Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nödvändig konsertmagi

Det har varit lite mycket de senaste veckorna, på temat liv och död.

Annons

Utan att gå in på några detaljer kan jag säga att när jag snubblade in på A Camps konsert på Cirkus förra måndagen var jag känslomässigt utpumpad. Liksom på robotstadiet, väldigt lite upplagd för en konsert med ett band som jag egentligen aldrig har älskat, men som passar så bra att bjuda med en pappa på.

Konserten rullade på. Tjusigt, snyggt, ingen som fick ur mig ur dvalan. Nina Persson sjöng bättre än hon brukar, omgiven i det mjuka halvmörkret av Niclas Frisk och Nathan Larson. Men så står plötsligt en gäst bredvid Nina Persson i dunklet.

Från första ton blir det självklart att det är Nicolai Dunger som dykt upp som duettpartner i dramaballaden ”Golden teeth and silver medals”. Och medan deras röster turades om att berätta om hur man kan nöja sig med det man har, var det liksom som om det är omöjligt att inte tina upp. Närvaron var total, tårarna rann och roboten hade blivit en människa på Cirkus.

I söndags var det konsertdags igen. När Marit Bergman slog sig ner vid en flygel på Rival fick hon mig och vännen att minnas, skratta och föralldel grina lite också. Efteråt var jag och Emma så konserthöga att vi gick vilse i mataffären.

Det var som om vardagen inte fungerade längre. Bergmans små historier hade gjort livet magiskt och vi kunde inte landa.

Mitt livs första konsertupplevelse infann sig när jag gick på dagis i Valbo. Linus pappas band gästade lekrummet.

Bandet bestod av en samling filurer iklädda träskor och utsvängda jeans som inte alls såg ut som min egen pappa.

Vi barn bjöds på ett jäkla sjuttiotalsröj vill jag minnas, trots att vi var en bra bit in på åttiotalet.

Det var kanske pappabandets enda spelning på väldigt länge, för deras energi smittade verkligen av sig till oss kids som studsade runt bland kuddarma och leksaksspisarna.

Magi uppstod även den gången, helt enkelt.

Och magi kan både vara nödvändigt och fungera alldeles utmärkt ibland.

Mer läsning

Annons