Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nog med friskolor, tycker Sandviken-politiker

Skolpolitikerna i Sand-
viken vill inte ha fler gymnasiefriskolor i regionen. En politiskt enig kunskapsnämnd avstyrkte i går tio nya utbildningar i grannkommunerna.

Privata friskoleföretag har ansökt om att få starta åtta nya utbildningar i Gävle, en i Ockelbo och en i Tierp.

Politikerna i Sandvikens kunskapsnämnd säger nej till alla tio i sina yttranden till Skolinspektionen. Motiveringen är att det redan finns en överetablering.

Extra komplicerat

– Om alla tio får tillstånd blir 1 209 nya platser i ettan. Då måste några skolor lägga ned, säger ordföranden Ann-Catrin Brockman (S).

Hon menar att läget blir extra komplicerat för de kommunala gymnasieskolorna som har kravet på sig att hålla en viss beredskap för att kunna ta emot elever från skolor som går i konkurs eller som tvingas stänga av andra skäl när det blir en överetablering.

”Finns redan”

– Utbildningarna som de här företagen vill starta finns redan. Ett annat motiv för att inte släppa fram fler skolor är att det redan i dag är svårt att erbjuda alla elever arbetsplatsförlagt lärande ute på företag.