Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nog med överläggningar! FöR kräver handling

Annons

Uttalande vid Förbundet Rörelsehindrades landsmöte den 16 september 2011.

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) skriver i en debattartikel den 17 augusti i Dagens Nyheter att en ny rapport från Handisam visar att allt färre personer med funktionsnedsättning kommer in på arbetsmarknaden. I dag är privata arbetsgivare bättre på att anställa personer med funktionsnedsättningar än den offentliga sektorn. Detta trots att det inom många områden har gått framåt med både ökad tillgänglighet och ökad sysselsättning. Regeringen kommer nu, enligt Maria Larsson, att ta initiativ till överläggningar med ledningen för Sveriges Kommuner och Landsting för att diskutera på vilket sätt de kan ta ett större ansvar.

FöR som idag den 16 september genomför sitt tionde landsmöte reagerar starkt över denna passivitet inom den offentliga sektorn som borde vara ett föredöme i att anställa människor med funktionsnedsättningar. Regeringen framhåller att man driver arbetslinjen som en av sina viktigaste frågor. Skall inte den omfatta alla? En funktionsnedsättning innebär inte per automatik nedsatt arbetsförmåga. Vi vill ses som arbetssökande med den kompetens som vi faktiskt har.
Vi kräver att regeringen går till handling och genomför en arbetsmarknadspolitik som ger alla möjlighet till jobb.
Regeringen måste genomföra en politik som innebär att fördomar hos arbetsgivare motverkas. Ett beslut om en lag mot diskriminering, en lag som klassar bristande tillgänglighet som diskriminering, skulle innebära att flera arbetsplatser tvingas bli tillgängliga och fler personer med funktionsnedsättning skulle kunna komma i arbete, dessutom kan regeringen via budgetdirektiv styra myndigheternas verksamheter i denna riktning. Regeringskansliet kan genom att själv anställa personer med funktionsnedsättning vara ett föredöme.

De överläggningar som ministern föreslår är otillräckliga. Vi vill se att förslagen leder till handling!

Förbundet Rörelsehindrade
Lars Hagström
ordförande

Mer läsning

Annons