Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 saker att se fram emot i sommar

/

Som om det inte var nog med sol, bad och semester att se fram emot.
Till detta kommer en rad konserter, filmer och festivaler att längta efter i sommar.
Vissa kan man se i Gävle med omnejd, andra får man resa lite längre för att njuta av.
På Gång har valt ut 20 saker att se fram emot de kommande månaderna.

Annons

Neil Young, Nick Cave & The Bad Seeds, Pixies, Duffy, Pretenders, Moneybrother, Magic Numbers, Miss Li, Olle Ljungström, Seasick Steve, Fever Ray, Jenny Wilson, Markus Krunegård, Hello Saferide, Adiam Dymott, Loney Dear, Tiger Lou med flera.

Rockfarbrorn fortsätter outtröttligt att sjunga ”I can jive” Sverige runt, och 14 juni gör han det i . Med sig dit har han Martin Stenmarck, som annars är aktuell med ”Ladies night”.

Peter Doherty, Faith No More, Mötley Crüe, Håkan Hellström, Lars Winnerbäck, Soundtrack of Our Lives, A Camp, The Stranglers, Thåström, Timbuktu, Turbonego, Volbeat, Moneybrother, Lykke Li, Anna Ternheim, Backyard Babies med flera.

Egentligen är det onödigt att tipsa om Morrissey – hans fans har bokat biljetter sedan förra istiden, och de andra kunde inte bry sig mindre om att denne nyblivne 50-åring kommer till 24 juni.

24 juni får Transformers-fansen bänka sig igen när Shiah LaBeouf och Megan Fox återvänder med bilarna som blir robotar.

Bangen lämnar sina rötter mer och mer, till förtret för jazzdiggare men till glädje för en bredare publik som nu får chans att se artister med större publik. Caroline af Ugglas, Andreas Johnson och ”Idol”-vinnaren Kevin är publikdragarna, men för konnässörerna finns förstås guldklimpar, och arrangörerna själva framhåller tävlingen Jazzverk. Datum är 26–28 juni.

Torget må se ut som en sandlåda, men renoveringen stoppar inte den nyinförda traditionen med gratisunderhållning i centrala Gävle för att ge handeln en hjälpande hand. Kanske är det inte de mest konstnärligt intressanta artisterna som har bokats, men något fel på igenkänningsfaktorn är det inte: Nanne Grönvall (8 juli), Markoolio (15 juli), Markus Fagervall och Alice Svensson (22 juli) och Alcazar (29 juli). Dessutom kommer dessa artister att hjälpa till att få upp värmen på senare på kvällen:

– Vi är jätteglada att artisterna spelar hos oss och vi hoppas på ett ordentligt onsdagsdrag, hälsar Maria Östlund från Heartbreak Hotel.

Deras senaste skiva fick ett ljummet mottagande, inte bara av På Gångs recensent utan av en tämligen enig kritikerkår. Men Depeche är alltid Depeche. De kommer till 2–4 juli. Andra som kommer dit är: Nine Inch Nails, Korn, Fleet Foxes, Röyksopp, The Mars Volta, The Sounds med flera.

Living Room i Sandviken blomstrar upp i sommar, och På Gång noterar med glädje att Eldkvarn gör ett besök 18 juli. Till Sandviken kommer även Backyard Babies 4 juli och Heat, kända från ”Melodifestivalen”, 25 juli.

Killers, Kings of Leon, Franz Ferdinand, Regina Spektor, Dropkick Murphys, Lars Winnerbäck, Takida, Thåström, A Camp, Mando Diao, Sahara Hotnights, Timbuktu, Anna Ternheim, Promoe, Ludacris, The Sounds, Madness, Ice Cube, The Gossip, White Lies, Klaxons, Peter Bjorn And John, Hello Saferide med flera.

Lagom till att På Gång skakat av sig mardrömsbilden av Borat i en mankini, kommer Sacha Baron Cohen tillbaka med en för vita duken ny karaktär: Brüno, en österrikisk modejournalist som lär göra för catwalken vad Borat gjorde för Kazakstan. Premiär 10 juli.

Popprinsessan kommer till 13 och 14 juli. Världens bästa dragshow, enligt killarna bakom showen Visual i Sandviken. Okej, hon må mima – men till idel hits.

Vid det här laget borde vi vara så trötta på Harry Potter att vi skickar honom till Azkaban, men På Gång känner faktiskt ändå peppen för ”Harry Potter och halvblodsprinsen” där Harry förbereder sig för den stora striden samtidigt som han handskas med tonårshormoner. Premiär 15 juli.

29 juli–1 augusti finns det en ny chans att se Malena Ernman i Sandviken, för er som inte fanns bland de tusentals i publiken när hon tillsammans med Tomas Ledin fick inviga Göransson Arena. Malena Ernman såg det som en ära att få uppträda på invigningen, men det är Kammarmusikfestivalen som ligger henne närmast om hjärtat.

Ingemar Dunker vill inte kalla de musik- och kulturfyllda dagarna 30 juli–3 augusti för en festival, men det är svårt att hitta en annan benämning för den.

På scen kommer bland andra Lasse Tennander, jazzmusikern Calle Brickman och Hank T. Morris att stå, och det blir även konst, teater och allsång.

Madonna gör inte utlandsresor enbart för att adoptera barn numera, hon är lika aktiv som någonsin som artist. Hennes turné når 8–9 augusti.

På det lokala planet saknas de riktigt stora konserterna i sommar, men tar sitt ansvar och bjuder in tre artister ur Sveriges musikelit. Två veteraner och en relativ nykomling. Lena Philipsson och Orup har ett vid det här laget väldokumenterat samarbete, med höjdpunkten och ”Melodifestivalen”-vinnaren ”Det gör ont”, men också med en gemensam krogshow. Måns Zelmerlöw skulle kunna vara deras popbarn, som snabbt har gjort det som få ”Idol”-artister har lyckats med – att etablera sig som en folkkär artist. Datumet är 8 augusti, platsen Högbo Bruk.

Cityfesten har tagits över av fartyg, men musikunderhållningen är kvar. Artister som kommer att besöka marinfestivalen är: Di Leva, Isobel and November, Twiggy Frostbite, The Views med flera.

– På dagarna blir det familjeunderhållning och på kvällarna mer vuxet med olika artister, säger evenemangsansvarig Joakim Lundberg till Arbetarbladet.

Datum är 14–16 augusti.

Efter en lång väntan når Quentin Tarantinos Andra världskriget-film äntligen svenska biografer. Premiär 21 augusti.

Robert Wells spelade i våras på Konserthuset i Gävle, och då i en mindre skala, utan all pyroteknik från Rhapsody In Rock. När han kommer till 21 augusti är det också utan bomber.

– Jag har drömt om att få göra den här turnén under lång tid, att få kuska runt i de genuina svenska folkparkerna. Det blir en helkväll med oss på scenen och där publiken fortsätter på dansbanan efteråt, säger han i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons