Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

64 manliga artister mot 12 kvinnliga – männen fortsätter dominera Furuviksscenen

/
  • Whitesnake är den senaste akten att bokas till konsertsommaren på Furuvik. Här på Sweden Rock 2011.
  • Sean Banan har varit en flitigt återkommande akt på Furuvik under de senaste fyra åren.
  • Reggaefestivalen är inte inräknad i Arbetarbladets sammanställning – men var också starkt mansdominerad. Här låtsas Shaggy att hans mikrofon är hans penis i Furuvik 2012.
  • Arkivbild från Furuviksparken en regnig sommardag 2015.

2010 köpte Parks and Resorts Furuviksparken och året därpå inleddes storsatsningen på konsertsomrar.
Sedan 2011 har det bokats 64 manliga akter och 12 kvinnliga på Furuviks stora scen – nu nedlagda reggaefestivalen och countryfestivalen borträknade.
På Parks and Resorts vill de göra något åt saken – men hävdar att det är smått omöjligt.

Annons

LÄS MER: Lars Winnerbäck och Furuvik i bokningskaos: "Det gick för snabbt – inget är klart"

Furuvik har sedan en tid tillbaka börjat portionera ut sommarens kommande spelningar på den stora scenen i parken. I tur och ordning har de avslöjats – Status Quo, Niklas Strömstedt, Jerry Williams, Timbuktu och nu senast Whitesnake.

Dessutom läckte planerna på att boka Lars Winnerbäck. Sex manliga akter – så långt ingen kvinna. Innan 2016 är ställningen 59 manliga kontra 12 kvinnliga sedan 2011.

Parks and Resorts är en upplevelsekoncern som sedan 2010 äger Furuvik. Kolmården, Gröna Lund och Skara Sommarland ägs också av Parks and Resorts.

PREMIUM: Så lät det då – Domedagsprofetian över nöjesparken: "Finns Furuviksparken kvar år 2 000?"

Koncernens programchef Kenny Mattsson tycker att det är viktigt att frågan ofta kommer upp på tapeten. Samtidigt menar han att han är bakbunden av hur det faktiskt ser ut i musikvärlden – och att pengarna måste in.

– Vi har förstås mål och publiksiffror vi behöver komma upp till och det finns inte oändligt med kvinnliga artister som kan dra de siffrorna som är ute och turnerar. Dessutom blir det tuff konkurrens om de som finns, säger Kenny Mattsson.

Hur menar du?

– Arrangörer vill ofta knyta till sig kvinnliga artister för exklusiva spelningar, just på grund av att det inte finns ett obegränsat antal – då vill man gärna vara ensam om att kunna erbjuda det.

Bokar Parks and Resorts upp exklusiva spelningar?

– Det händer att vi gör det när vi har ett stort internationellt namn.

LÄS MER: Rockbandet Whitesnake kommer till Furuvik

Kenny Mattsson berättar också att Lena Philipsson var bokad men hon ställde in hela sin sommarturné

– Jag sliter som ett djur varje år för att få in mer kvinnor i lineupen – men se hur det ser ut på Spotifys topplista för att ta ett exempel, det är till absolut största delen manliga artister där, fortsätter han.

En snabb koll på Spotifys topplistor ger Kenny Mattsson rätt – på topp 50 i världen finns 10 stycken i huvudsak kvinnliga akter. På topplistan i Sverige är det lite mer med 16 kvinnliga akter, mycket tack vare Melodifestivalens popularitet vars startfält är i det närmaste jämställt i år – 7 av 16 kvinnor på svenska topp 50 är Melodifestivalbidrag.

Vad gör ni mer specifikt?

– Vi har alltid det här i åtanke och strävar efter bättre jämställdhet. Det kommer kvinnliga bokningar också men vi kommer vara långtifrån femtio-femtio även i år, tyvärr, konstaterar Kenny Mattsson.

LÄS MER: Furuvik rustar för ny rekordsäsong

Mer läsning

Annons