Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

80-talet slår tillbaka

/

Det var ett tag sedan Magnum Bonum, Attack och Tone Norum låg högt upp på topplistorna. Men nu satsar de på att sätta ihop en show som ska dra fulla hus igen.

Annons

Det började egentligen i England. Artister som Belinda Carlisle, Culture Club, Bananarama och Paul Young, alltså artister med väldigt tydlig 80-talsprägel, drogs ihop nostalgiturnén ”Here and now”. Det slog väl ut. Överraskande många ville komma ut och uppleva 80-talet igen. Så då var det ett smart produktionsbolag som kom på att ”hmm, det där borde väl funka i Sverige också?” De sjunger sina egna gamla hits (”Rytmen av ett regn”, Millas mirakel, kommer du ihåg?) och även andra gamla 80-talshits. Magnum Bonum, Attack, Mikael Rickfors, Tone Norum, Millas Mirakel och Dan Hylander är alla engagerade i den här turnén som når Gävle konserthus nu i höst. Just nu är de i London och planerar hela spektaklet. Vi ringde upp dem där och frågade tre av dem om deras 80-tal.

Rosa Körberg, sångerska i Attack.

• Varför ska man bry sig om 80-talet?

– Det har varit 50-, 60-, och 70-talsnostalgi så länge nu. Jag tycker det är dags att de som var unga på 80-talet också får sin dos av nostalgi. Jag gillar det eftersom jag var så mycket smalare i nostalgin! Närå, men jag tycker faktiskt att det var bättre förr. Jag vet att jag låter som en gnällig tant, men jag tycker faktiskt det. Man fick utrymme för det musikaliska förr, för riktig livemusik, nu för tiden har allting tajtats till så mycket.

• Vilket var ditt största ögonblick?

– Det var självklart den kvällen i oktober 1981 på Folkparksforum då vi spelade ”Ooa hela natten” för första gången. Då fattade jag att vi brejkade som band. Vi blev nästan överfallna. När vi spelat klart så störtade en massa folk in i logen och ville boka oss till folkparkerna direkt. Jag visste att det var en bra låt, men jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat se det scenariot framför mig. Vi låg etta på alla listor och slog publikrekord överallt. Folk dyrkade en, och själv var jag bara 19-20 år. Det var en stark upplevelse.

• Vad hände sen?

– Sedan utbildade jag mig till croupier, men jobbade bara som det under ett kort tag. Jag började jobba på Stim och blev så småningom personlig assistent åt min syster, som hade blivit sjuk. Det var jag under många år, och det är det bästa som har hänt mig.

Tone Norum

• Varför ska man bry sig om 80-talet?

– Det är svårt att förklara, men det handlar om låtarna förstås. Det är artister som håller än idag. Det var så många bra melodier på 80-talet. Nu för tiden slår folk igenom i ”Idol”, och så får de bara chansen att göra en platta, och sen är de bortglömda. Därför blir det svårt att ta till sig Idol-artister, och då lyssnar många på de gamla 80-talsbanden i stället.

Nu vill vi ge oss ut och spela för dem som också vill uppleva det live.

• Vilket var ditt största ögonblick?

– Det var när jag spelade in min första singel ”Can’t you Stay”. Jag kände Joey Tempest och han hade skrivit den åt mig. Jag älskade att komma in i studion och spela in den. Den känslan jag hade då... Det var så fantastiskt! Den låten var så rätt för mig!

• Vad hände sen?

– Jag fortsatte länge med musiken, tills jag fick mitt första barn 2001. Sedan några år tillbaka har jag satt igång igen. Nu har jag varit med på en hyllningsskiva till Alf Robertsson, och åkt på lite olika visfestivaler. Jag håller också på med ett nytt soloalbum, det första sedan 1996.

Mats Hedström, från Magnum Bonum

Varför ska man bry sig om 80-talet?

– Det är en kul idé. Folk kommer ihåg de här gamla låtarna fortfarande och vill höra dem spelas på riktigt. I England har det ju funkat jättebra.

• Vilket var ditt största ögonblick?

– Det var faktiskt här i London. Vi älskade Thin Lizzy, och 1980 fick vi åka över hit och mixa en platta i deras studio, med deras tekniker. Men hela grejen var väldigt kul, det var som ett enda kollo. Liksom, ”Vart ska vi åka? Vad ska vi äta?” Och sedan partajade vi. Det var ett enkelt liv. Vi gjorde 110-120 spelningar per år, så vi var ute hela tiden.

• Vad hände sen?

–Vår sångare Lasse Liström dog i cancer 1983, så då avvecklade vi bandet. Men jag jobbar fortfarande som låtskrivare och producent. Nu är det kanske dags för en Magnum Bonum-återkomst, med nya låtar och allting? Jag vet inte. På den här turnén kör vi bara gammalt. Sen får vi se vad som händer.

Fotnot: ”Here and now” kommer till Gävle konserthus 12 november.

Mer läsning

Annons