Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

90-talet gör comeback

/
  • ny tv-serie. Generation X, fotbolls-VM, ”Fångarna på fortet” och Ace of Base. 90-talet gör comeback i Fredrik Wikingsson och Filip Hammars nya tv-serie ”Nittileaks” som hade premiär på Kanal 5 i måndags.
  • fångar på fortet. Gunde Svan var programledare och hans hustru Marie Svan tävlade i laget ”Elvis has just left the building” i ”Fångarna på fortet” 1998.

Dåtiden rör sig allt snabbare. Nu gör Fredrik och Filip retro av 90-talet. Kanske den sista epoken med en egen identitet.

Annons

Det var bara en tidsfråga. 60-talet har varit här och spökat några gånger, liksom 70-talet, och 80-talet tackade just för sig med ett ”ses snart”. För en stund sedan återföddes 50-talets rockabilly hos frisörer och tatuerare. Det var inte länge sedan, men ändå känns den nya trenden gammal. Sedan då?

Entré 90-talet.

Lagom till julhandeln kom boken ”90-talet.se”, en exposé över årtiondet som formade den generation som i dag går ut på arbetsmarknaden, köper borätter och bildar familj.

Hoppar på tåget

Nu hoppar Sveriges trendkänsligaste tv-duo på tåget. På måndagskvällen sändes första delen av Filip Hammar och Fredik Wikingssons underhållningsprogram ”Nittileaks”.

– Vi ville göra ett modernt och underhållande historieprogram. Det har gått precis lagom lång tid sedan 90-talet för att det ska vara kul att rota i det nu, säger Fredrik Wikingsson.

Redan 2007 gjorde komikern Henrik Schyffert succé med showen ”The 90’s – ett försvarstal”. Att årtiondet redan är tillbaka är knappast en slump. På en accelererande marknad förbrukas varumärken och identiteter med allt större hastighet. Den tid som förflyter innan det går att återanvända en stil eller tidsepok är betydlig kortare i dag än för tio år sedan. Retrocykeln har minskat i omkrets.

– Ja, det kan man absolut säga. Allt går snabbare. Trender kommer tillbaka fortare än tidigare eftersom det hinner passera fler saker trots att det inte går så lång tid, säger trendanalytikern Göran Adlén.

Gamla nog för nostalgi

Att 90-talet nu återvänder ser han som en naturlig funktion av att den generation som växte upp då har blivit tillräckligt gammal för nostalgi.

– Filip och Fredriks egen målgrupp har haft sina höjdpunkter under 90-talet, säger Göran Adlén.

Samtidigt tror han att 90-talet kan vara det sista årtionde som får plats i retrokarusellen. Hur 00-talets återfödelse skulle se ut har han svårt att föreställa sig.

– 90-talet var den sista epoken med en egen identitet. I dag är det svårt att säga hur 00-talet såg ut, det var mer som ett stort smörgåsbord.

Men det håller inte Fredrik Wikingsson med om. Han tror att 00-talet gör comeback innan året heter 2020.

– Det går fortare och fortare. 00-talet kan bli retro om kanske sex år. Ju högre tempo livet håller desto snabbare går det för folk att bli nostalgiska, säger han.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons