Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abba invalt i rockens hall of fame

Nu tillhör Abba även formellt de allra största. Den svenska supergruppen har valts in i rockmusikens hall of fame i USA. De blir första svenska artister att tas in i rockens finrum.

Annons

Nyheten kommer som en överraskning för medlemmarna, även om det varit på gång ett tag.

Abba har tidigare funnits med bland de nominerade.

– Jag trodde inte riktigt det här skulle hända, för vi var ett popband, inte ett rockband, säger Benny Andersson till tidskriften Rolling Stone.

– Men som en utlänning från Nordpolen känns det här riktigt bra.

En av fem

Abba tar plats i rockmusikens finrum som ett av fem nya namn. Andra nykomlingar blir The Stooges, Genesis, The Hollies och Jimmy Cliff.

Rockmusikens hall of fame, som ligger i Cleveland, grundades 1986. För att komma in där måste det ha gått 25 år sedan artisten i fråga släppte sitt debutalbum. Abba blir första svenska artister som väljs in.

Det är musikjournalister och branschfolk som röstar in välförtjänta artister, låtskrivare och andra i branschen.

99 procent nej

Det hör till att de som släpps in uppträder vid invigningsceremonin, men Benny Andersson säger till Rolling Stone att det nog är tveksamt i Abbas fall. Gruppen har inte uppträtt sedan de gick skilda vägar för drygt 26 år sedan.

– Det blir svårt eftersom Agnetha inte flyger, säger Benny Andersson till Rolling Stone.

– De som gillar Abba för vad vi åstadkom ska nog vara glada för att vi inte spelar. Det är 99 procents chans att vi inte gör det.

Invigningsceremonin äger rum i New York 15 mars.

Abba har alltid tackat nej till att alla återföreningsplaner och i stället har Björn Ulvaeus och Benny Andersson framförallt satsat på sina musikalprojekt.

Det är en senkommen hyllning till Abba från det land i världen där Abba hade svårast att slå igenom.

På grund av familjesituationen ville inte Abborna turnera så ofta i Nordamerika och det blev bara en etta på den amerikanska singellistan, ”Dancing queen”, 1977.

På senare år har Abba fått en helt annan ställning i USA, framförallt efter musikalen ”Mamma mia” och filmen med Meryl Streep i huvudrollen, som kom i fjol.

TT Spektra har sökt Benny Andersson och Björn Ulvaeus för en kommentar.

Mer läsning

Annons