Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abrams ska rädda ”Star trek”

/
  • KIRK. Chris Pine gör huvudrollen i ”Star trek” som den unge James T Kirk, blivande befälhavare på USS Enterprise.
  • ABRAMS. JJ Abrams gör det vulcanska hälsningstecknet vid galapremiären av ”Star trek” i Los Angeles. Huruvida de åtföljdes av Spocks legendariska fras ”Live long and prosper” förtäljer inte historien.

Kan JJ Abrams rädda ett borttynande ”Star trek”-franchise?
På Gång tror att en icke-trekkie är rätt man för jobbet, men fruktar att ett ”Star trek” i blockbusterformat inte längre är ett riktigt ”Star trek”.

Annons

– Jag var inte ett fan, sa JJ Abrams, regissör till den nya ”Star trek”-filmen som hade smygpremiär på Filmstaden i Gävle i går.

Ett uttalande vars sprängkraft han måste ha varit medveten om.

Att låta ett icke-fan, någon som till och med föredrog ”Star wars”, få tillgång till ”Star treks” universum, är som att skicka ateisterna Richard Dawkins och Christopher Hitchens att hämta den heliga graalen.

Men att låta någon som inte betraktar ”Star trek” som helig mark ta över, var kanske nödvändigt för att inte låta det tynande franchiset dö. JJ Abrams uppgift var att göra en film som inkluderade trekkies och trekkers, det vill säga fansen, men som samtidigt inte var exkluderande för den majoritet av biobesökare som inte talar klingon flytande.

JJ Abrams var först inte övertygad om att ”Star trek” var ett projekt för honom, efter fem tv-serier och tio filmer som redan utforskat ”the final frontier”. Men i stället för att skrämmas av förvaltarskapet över detta universum, kan man se det ur en annan, befriande synvinkel – det finns redan så många detaljer att någonting, någonstans, måste bli fel. Han behövde inte oroa sig för att inte tillfredsställa alla trekkers eftersom den föresatsen är dömd att misslyckas.

– Det hade varit enklare att inte göra den här filmen, säger han till TT Spektra.

Abrams är förvisso inte ovan med denna typ av fans, efter att ha skapat serier som ”Lost”, ”Alias” och ”Fringe”.

Och det finns självklart stora fördelar med att redan ha en inbyggd publik, om än kräsen.

Få fanskaror, möjligtvis med undantag för ”Star wars”, är lika bra på att hypa en film.

– Det kommer aldrig att gå att göra alla gamla fans nöjda, det är vi medvetna om.

– Men för mig som aldrig varit en trekkie är det här den perfekta science fiction-filmen – en fantastisk historia som råkar utspela sig i rymden, säger Zachary Quinto som spelar Spock.

Som så många andra nya filmer som regenererar gamla franchise, söker sig ”Star trek” tillbaka till ursprunget, och vi får följa hur en ung James T. Kirk söker sig till Starfleet Academy, där han för första gången möter Spock.

Som en eftergift åt fansen gör Leonard Nimoy, som spelar Spock i originalserien, ett cameo-framträdande.

– Fansen behövde en brygga till något de kände till, och eftersom Kirk dog i ”Generations” så var det upp till Spock. Leonard vägrade dock säga ja innan han läst manuset, så vi skrev på chans. Hade han sagt nej hade vi varit körda.

Till skillnad från andra blockbusterfilmer som återupplivar gamla hjältar, som denna ”Star trek” delvis har mycket gemensamt med, har den inte en lika mörk ton som, säg, ”The Dark knight”.

I ”Star wars” var rymdskeppen smutsiga, men ”Star trek” har alltid haft en mer klinisk kvalitet, en renare och snällare värld, där grundtonen som gått genom Gene Roddenberrys skapelse har varit i dur. I grunden har ”Star treks” vision av framtiden alltid varit välkomnande, i kontrast med framtidsbilden såsom den ser ut i media nu, präglad av klimatkris, ekonomisk depression och viruslarm.

– ”Star trek” står för en optimism i samhället som vi fortfarande behöver, säger Chris Pine som gör huvudrollen som James Kirk.

Frågan är om ”Star trek” i blockbuster-format alltjämt är ”Star trek”. De gamla karaktärerna är tillbaka, men själva poängen med detta franchise är att det just är exkluderande och inte inkluderande, att det är så älskat av trekkers för att det krävs ansträngning och tålamod för att ansluta till klubben.

Om Abrams har lyckats att behålla kakan och äta den samtidigt återstår att se.

Mer läsning

Annons