Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alexander Skarsgård om vampyrernas lockelse på publiken

"Det är intressant när någon dras till ett djur som kan slita sönder dem på en sekund".

Så förklarar Alexander Skarsgård vampyrernas lockelse på publiken.

Annons

Veckans världspremiär på "New moon" har förstås pumpat nytt blod i den vampyrhysteri som fortfarande har ett fast grepp om populärkulturen. Hur kan man förklara vampyrernas hjältestatus?

Så här säger Alexander Skarsgård, vampyren Eric i tv-succén "True blood":

– Det finns något tilltalande och attraktivt med den erfarenheten vampyrerna besitter, den kunskapen. Har man som min rollfigur levt i tusen år är man rätt häftig att vara med. Vampyrerna är lockande, men de är samtidigt djur som kan flippa och slita sönder dig på en sekund. Det är intressant när man dras till något som samtidigt är livsfarligt.

Ser bakom ytan

Doktoranden Anna Höglund säger att var tid har sin vampyr. Bilden av blodsugaren har växlat från äldre tiders zombie till 1800-talets konstnärsromantiker, Bram Stokers Dracula som åter var mer monstruös, Hollywoodcharmören under 1930-talet, Anne Rices sagofigurer – och nu "Twilight" och "True blood".

– I dag har vi en konsumtionskultur där man ska synas för att finnas till och vi hela tiden frågar om vi duger. Bella i "Twilight" och Sookie i "True blood" är två tjejer som känner att de inte passar in. Och då kommer vampyrmännen. De tittar bakom ytan, ser tjejerna som de är och älskar dem trots att de inte är perfekta.

– "Låt den rätte komma in" är samma berättelse. En kille som är mobbad och känner sig utanför. Så träffar han vampyren. De möts i sitt utanförskap.

 

Mer läsning

Annons