Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

All konst trängs på en liten yta

/
  • Briljerar. Edith Södergrans ”Skogsdunkel” får ett nytt ansikte när Jimmy Jönsson knyts fast med rep. Samtidigt som massvis av insekter visas på skärmen.

I föreställningen ”Epilog” möter litteraturhistoriens stora (Charles Baudelaire, Edith Södergran, Harry Martinson med flera) nutidens populärkultur i form av videoprojektioner, sång, deklamation, dans, teater och musik.

Annons

Om man nu kan kalla de experimentella konststycken som gruppen Xinombra tillsammans framför för populärkultur. I vilket fall möts lyriken och den avantgardistiska inramningen någonstans på mitten. Många konstformer som trängs på en mindre yta kan fungera olika bra. Så även i fallet ”Epilog” – vissa gånger fungerar det riktigt bra, andra gånger sämre.

Musikbakgrunderna och videokonsten är stundtals så fascinerande och känns så nära att de hade kunnat stå för sig själva. Bilderna som projiceras på skärmen föreställer ena sekunden byggnader som lutar över publiken för att i nästa sekund vara ett hus som Ida Long går runt i. Hon är också den som imponerar mest vid de tillfällen då någon av aktörerna tar ton. Edith Södergrans ”Skogsdunkel” får ett nytt ansikte när Jimmy Jönsson knyts fast med rep. Samtidigt som massvis av insekter visas på skärmen får hans stämma en att tänka på hur Stry Terrarie lät på 80-talet. Men i övrigt ter sig dikterna bättre upplästa än sjungna.

Briljerar gör också Jimmy då han, framför en rymdliknande filmsnutt, läser Edgar Allan Poes ”En dröm i drömmen drömd”. Nämnas bör dessutom Lisa Marklund och Peter Endahl, som bjöd på dans respektive sång. Lisa har verkligen publiken och scenen i sitt grepp när hon frågar sig själv och oss vad hon egentligen fruktar i ”Triumf att finnas till”, även den av Edith Södergran.

Som helhet blir konceptet lite spretigt. Allt (dansen, sången, uppläsningen, musiken, filmerna, skådespelarinsatserna) är skickligt framfört. Kanske känns det spretigt just på grund av det stora antalet goda ingredienser.

Spretigheten till trots går det inte att förneka att det här är en intressant och väl genomförd föreställning.

Magnus Mjöhagen

Mer läsning

Annons