Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt ljus på rappens vd under Peace & Love

/
  • Inte riktigt accepterad. Petter gjorde sin första festivalspelning på Hultsfred 1998 – men fortfarande är hiphopen inte riktigt accepterad på festivalerna menar han.Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

För två år sedan ställde Jay-Z musikvärlden på huvudet genom att toppa Glastonbury. I år är han dragplåster på Sveriges största festival. Är konserten det slutgiltiga beviset på att rap är den nya stadiumrocken?

Annons

Svaret är nja. I alla fall om man ska tro Petter, en av Sveriges bäst etablerade rappare. Han gjorde sin första festivalspelning på Hultsfred 1998. Året innan hade rappstjärnorna Wu Tang Clan gjort skandal genom att (ryktesvis) förbruka hundratals kondomer på festivalens back stage-område.

– Det var den första hiphopspelningen på en festival i Sverige, men nu som då är rap inte riktigt accepterat. Det är i grunden en svart musikstil i ett vitt gitarrland. Folk frågar mig när jag ska sluta rappa, men ingen frågar Ulf Lundell när han ska sluta harva på gitarren i tretimmarskonserter.

Jay-Z kallar sig gärna för rappens verkställande direktör. Han är en av världens genom tiderna bäst säljande artister, men trots det skapade han stort rabalder när han 2008 toppade spellistan på den brittiska jättefestivalen Glastonbury. Oasis frontman Noel Gallagher gick ut offentligt och sade att Jay-Z var ”fel för Glastonbury”.

Rapparen svarade med att inleda festivalens finalkväll med clownig cover på Oasis megahit ”Wonderwall”. Det motstånd som Petter upplevde från den etablerade rockbranschen 1998 finns i stora stycken kvar.

– Det är fortfarande ruggigt långt kvar innan rap är accepterad av andra musiker, säger han.

Samtidigt menar Petter att någonting håller på att hända. Jay-Z har lämnat New Yorks underjord och gett sig in i den välbetalda festivalcirkusen. Han ställde kanske sin coolhet på spel, men han öppnade samtidigt dörren för ett musikliv där genrer och etiketter är mindre viktiga.

– Hiphopen är den nya rock’n’rollen. Om några år kommer det inte vara så konstigt att se en rappare springa runt som någon sorts Mick Jagger-variant. Det viktigaste är musiken. Så länge Rolling Stones gör feta spelningar är det klart att de ska fortsätta. Det samma gäller rap, säger Petter.

Mer läsning

Annons