Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alphaville 3.0

/

I kväll spelar Alphaville på 80-talsnostalgifesten Forever Young på Gasklockorna i Gävle.

Själva vill Alphaville inte veta av årtiondet.

– Att återvända vore en hemsk mardröm, säger sångaren Marian Gold.

Annons

Alphaville släpper ett nytt album – och lovar att bjuda svenska fansen på ett smakprov.

Tillsammans med Jakob Hellman och Olle Ljungströms Reeperbahn kommer bandet till Gasklockorna i Gävle i kväll.

Dessutom kommer fler internationella 80-talsgiganter, som Ultravox och The Human League.

– Förhoppningsvis blir det bra konserter. Det är vi ansvariga för. Vi ska göra vårt bästa och spela låtar från alla våra album. Det blir låtar genom hela vår historia fram till i dag, säger Alphavilles sångare Marian Gold.

Han fortsätter:

– I mitten av 90-talet började vi göra konserter och det är en bra vila från studioarbetet. Jag behöver båda delarna. Vi har gjort 30–40 spelningar varje år sedan 90-talet.

Marian Gold har ett alldeles speciellt band till Sverige.

– Jag gillar att spela i Sverige eftersom jag är gift med en svensk kvinna, Anna. Vi gifte oss 2006, men vi har varit tillsammans i över tio år. Hon är biolog. En väldigt sexig, svensk mikrobiolog (skratt). Vi har ett fint sommarhus i närheten av Norrtälje där jag kan bo mellan konserterna. Det ger mig en chans att träffa familjen.

Få band bär lika starka band till 80-talet som Alphaville. Men gruppen själv menar att musiken är tidlös.

– Musiken är en genre som vi kallar 80-tal, det är ett syntsound som uppfanns redan i slutet på 70-talet. Det är en genre precis som rock’n’roll, reggae eller vad som helst. Vi tillhör den rörelsen och den lever än, det är inte en relik från det förgångna.

Längtar du tillbaka till 80-talet eller är du glad att det är över?

– Jag längtar aldrig tillbaka. Jag är väldigt glad att jag inte behöver ha den där frisyren. Jag har ändå inte tillräckligt med hår nu för tiden...

– Men jag gillar kostymeringen. Man kunde byta mellan olika personligheter och det gillar jag. Men jag längtar inte tillbaka till 80-talet, det vore en hemsk mardröm, säger Marian Gold, och fortsätter:

– Men det var en fin tid. En stor och framgångsrik tid i mitt liv, men jag är ingen fossil från den tiden. Musikaliskt har jag gått vidare och utvecklas konstant. Jag rör mig ständigt framåt. Det kommer nästa album att visa. Vi kommer att spela några av de nya låtarna i Gävle. Det är musik som är baserad på syntar, men även mycket gitarrer.

Hur tycker du att er musik har åldrats?

– Många låtar har åldrats bra och stått emot tidens tand på ett fint sätt. ”Forever young” är en typisk 80-talslåt, men den tillhör den tiden eftersom den råkade komma ut då. Det är en tidlös låt, fullständigt tidlös.

Victor Johansson/TT Spektra

Mer läsning

Annons