Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets sommarvärdar avslöjas

/
  • Stig Grybe hörde i flera decennier till skaran av de största nöjesprofilerna i Stockholm, som Martin Ljung, Lars Ekborg och Carl Gustaf Lindstedt för att bara nämna några.
  • Stig Grybes stora genombrott kom via radion. Som karaktären och glesbygdsfilosofen
  • Årets sommarpratare samlade när Sveriges Radio presenterade dem på tisdagen.

Gävlebon Stig Grybe var en av alla sommarvärdar som P1 presenterade under onsdagen. Tillsammans med bland andra Fredrik Reinfeldt, Liza Marklund, Zara Larsson, Bengt Baron och 54 till är urvalet både brett brokigt.

Annons

Skådespelaren och nöjesprofilen Stig Grybe bor numera i Gävle, hitflyttad från Skåne eftersom barn och barnbarn bor här. Han har jobbat med alla de kända namnen från teater- och nöjeslivet på 50-, 60 och 70-talen. Nu har han hunnit bli 86 år och fredagen den 31 juli sänds hans sommarprat.

LÄS OCKSÅ REPORTAGET: Grybe slår sig till ro i Gävle

I "Sommar" i P1 pratar kändisarna om det de annars håller tyst om. Skådespelaren Lena Olin, som inleder årets programserie den 20 juni, har bestämt sig för att berätta om en episod ur sin barndom som hon aldrig tidigare har talat om offentligt.

- Jag känner mig taggad och rädd, säger hon till TT.

- Men det här är ett perfekt forum. Du väljer dina egna ord och det är du som styr. Sedan kan det förvanskas och göras om till precis vad som helst i rubriker, men jag vill ändå vara väldigt ärlig.

"Lärorik sommar"

Alla årets 58 "Sommar"-program (i ett program medverkar två personer) kommer förmodligen inte att vara lika personliga. Programchefen Bibi Rödöö utlovar en "lärorik sommar med många skratt och en och annan tår". Mycket fokus riktas troligen mot det program som görs av Saga Becker, den första transidentiferade skådespelare som förärats en Guldbagge. Hon beskriver sitt inslag som "allvarligt, men hoppfullt".

- Det kommer att handla om psykisk ohälsa och om att välja livet. Jag kommer att försöka gå in djupare på det och berätta om mitt perspektiv _ självmordsfrågan kommer att vara stor i mitt program, säger hon till TT.

Traditionen med sommarvärdar i Sveriges Radio sträcker sig ända tillbaka till 1959. Traditionen att på sociala medier rikta hård kritik mot urvalet har inte lika långa anor, men utgör numera också en sorts inledning på sommaren. Just i år var Twitterflocken ganska nådig i sina kommentarer, men åtminstone en tweet rörde den skrala representationen från stora delar av riket. "7 av 59 sommarpratare från Norrland. Bättre än förra årets 1", skriver Tobias Andersson.

Politikerna tillbaka

Valåret 2014 var politikerna bannlysta i programmet. I år gör de comeback, bland annat i form av förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Han ska prata om tiden som gått sedan han lämnade sitt uppdrag och om den bok han håller på att skriva. Men vad kommer han att spela för musik _ Karlstadsbandet Da Buzz, kanske, som tidigare varit Reinfeldts favoritgrupp?

- Jag vet faktiskt inte, säger han och ler. Musiken får gärna vara blandad. Men jag ska tack och lov ha programmet i augusti så jag har inte gjort klart det ännu.

Men det var 17-åriga Zara Larsson _ den yngsta sommarprataren i historien _ som stal showen med sin sång där hon blandade hitlåten "Uncover" med texten till "Sommar"-melodin.

Hon konstaterar luttrat att hennes sommarprat förmodligen kommer att generera en del tidningsartiklar.

- Vad jag än säger så blir det en rubrik.

Sara Ullberg/TT

Mer läsning

Annons