Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återförenas för en kväll

/
  • För en kväll. Populära Gävlebandet Kadesch Kadeng återuppstår och spelar på Berggrenska i Gävle i morgon.

Larry Forsberg, låtskrivare, radioprofil och en gång sångare i Gävlebandet Kadesch Kadeng, gillar lyckliga slut. Därför återförenas bandet för en kväll, och spelar på Berggrenska i Gälve i morgon.

– Vi borde ha slutat med ett utropstecken, men det blev mer som tre punkter, säger han.

Annons

Musiken har funnits där, för i princip alla av de åtta bandmedlemmarna och förstärkningen på diverse stränginstrument i form av inte helt okända musikern Lennart Wastesson, hela tiden, även om det var tolv år sen de sa tack och hej med en spelning på dåvarande McGills i Gävle.

Larry Forsberg jobbar hemma när vi talas vid, varvar stråkpålägg på en schlagerlåt som ska skickas in till Melodifestivalen med att plugga in Kadesch Kadeng-låtar.

De sitter inte i ryggmärgen alltså?

– Vi hade vårt premiärrep i söndags och då märkte jag att 90 procent av dem sitter, men de resterande tio är totalt borta: ”Va, har vi gjort den här låten?!”, säger Larry Forsberg.

Kanske ligger en del av förklaringen i att Kadesch Kadeng, med Larrys ord, var ett ”splittrat band”.

– Vi hade calypsolåtar för att blåssektionen skulle ha kul, vi hade pianoballader för att jag skulle ha kul... Vi hade låtar som var ganska fåniga. Men nu helt plötsligt lät allt bra.

De träffade i helgen för ett första rep (”Jag har saknat doften av replokal, blandningen av nåt elektroniskt, svett och så nån annan hemlig ingrediens”, säger Larry) – det är inte helt lätt att få ihop ett åttamannaband där medlemmarna inte ens längre bor i samma stad allihop. Tidigare har det inte funkat när de fått förfrågningar om återföreningsspelningar.

– Det har alltid varit nån som inte kunde eller har velat. Men nu när Jerker (på Restaurang Berggrenska, reds anm) kollade med Henke och han ringde runt så kunde alla för en gångs skull, säger Larry Forsberg och berättar att det lite roliga är att alla har sina egna motiv till återföreningen.

– Jag gillar romcoms, jag gillar lyckliga slut. Och det var inte ett lyckligt slut då för tolv år sen. Nu har vi en chans att skriva ett extra kapitel. Hade det här varit en film så hade det stått ”tolv år senare” och slutat med det här.

Andra tycker att det är kul att träffas som kompisgäng igen, några älskar att spela. Och det var också ur de känslorna som Kadesch Kadeng en gång blev till. Larry Forsberg spelade i bandet Two O’clock som inspirerades av band som U2 och Simple Minds.

– Det var låtar om krig och deppigt värre och då var vi några som började spela covers i stället för att träffas och spela innebandy.

Då hette de Partybreakers, men började efter hand att spela fler och fler egna låtar och förstärktes med blåssektion och blev Kadesch Kadeng. De gav ut ett par skivor, medverkade i tv och 1998 låg de på Svensktoppen med låten ”Pojkar”, som var deras största hit.

– Det ligger flera versioner av den på Youtube nu, helt olagligt, men det är ändå roligt att det sprids, säger Larry Forsberg och berättar att de fått många som gillar dem på Facebook också.

– Inte bara folk som vi känner, alltså.

Och eftersom det uppenbarligen finns ett intresse för Kadesch Kadeng, men däremot är stört omöjligt att få tag på deras skiva ”Om du är som jag är du inget för mig” och svårt att få tag på deras andra släpp, finns det planer på att ge ut en samlingsskiva nångång framöver.

– ”Bra för att vara lokalt” ska den heta. Det var en rubrik som skrevs om oss en gång, säger Larry Forsberg och skrattar lite.

Var: Berggrenska, Gävle

När: Lördag 25 augusti

Mer läsning

Annons