Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både svårplacerad och klassisk hårdrock på Kungen i kväll

Annons

I kväll uppträder Borlänge/Stockholmsakten Mojobone på Kungen i Sandviken tillsammans med Kamchatka från Varberg.

Att få några ord med männen bakom det förstnämnda bandet kräver timing. Mitt i veckan är trumslagaren Marcus Källström ombord en färja i riktning mot Finland för att spela med Fatboy, en av flera konstellationer denna är verksam i. Sångaren, tillika gitarristen, Per Wiberg visar sig vara nåbar dagarna efter att denne återvänt från en turné i Japan med Spiritual Beggars.

– Vi är hårt turnerande musiker bägge två men vanligtvis i varsitt band, säger Per. Mojobone har vi haft tillsammans med olika folk sedan 1996, men det har blivit mycket annan musik som kommit emellan.

För Pers del har positionen som keyboardist i nämnda Spiritual Beggars samt, främst, Opeth tagit upp de sju år som passerat sedan Mojobone senast var aktivt .

– Att spela på stora arenor är självklart en upplevelse, men klubbspelningar är det jag gillar mest. Man sysslar med musik för att få komma ut och spela, huruvida det blir inför tiotusen eller tio personer spelar inte så stor roll om man spelar något man brinner för.

I denna konstellation brinns det för svängig blues och tung doom metal i skönsjungen kombination av aktens nya album "Cowboy mode" att döma.

– Tanken med bandet har alltid varit att ta med sin musikaliska ryggsäck upp på scenen men göra något nytt istället för att bara eftersträva någon sorts retroupplevelse. På så vis har vi mycket gemensamt med Kamchatka, med skillnaden att de jammar mer svårplacerade grejer medan vi ändå står för rätt klassisk hårdrock.

Sättningen kompletteras denna kväll av Opeth-kollegan Fredrik Åkesson på gitarr samt basisten Pomme Thorberg.

– De är väldigt skickliga musiker bägge två och vi har alla gemensamt att detta blir första gången vi uppträder på Kungen. Det är underligt egentligen att det aldrig blivit av förr, så gott som alla i Sverige som sysslat med punk eller metal har stått på den scenen under åren.

David Jannati

Mer läsning

Annons