Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Baron Bane inte längre lika hemliga

/
  • Blair witch Projekt?  Nej, Baron Bane som fortfarande är lite hemliga. Gruppen  spelar alltid med masker, men är ändå inte lika hemliga som förr.

Ett indietronicaband från Gävle delar ut 3D-glasögon och släpper nytt album. Vi snokade rätt på det inte längre så hemliga, men fortfarande ganska hemliga, Baron Bane.

Annons

När vi får tag på Stefan Aronsson, medlem i Baron Bane, sitter han och packar cd-singlar. Jo, vi får faktiskt säga att han heter Stefan Aronsson nu.

För dem av er som inte vet någonting om Baron Bane kanske det verkar som ett märkligt påpekande, men för ett tag sedan hade vi inte fått avslöja hans identitet.

Baron Bane är ett ovanligt hemligt popband. Så hemligt att redaktören ger mig instruktioner om bildval: okej, de får vara hemliga om de vill, men jag vill inte se bara en svart kon eller någonting på sidan.

När de uppträder live har de masker för ansiktena, det individuella suddas ut och medlemmarna blir en del av idén Baron Bane. Förut sprang de alltid och gömde sig efter spelningarna, för att inte avslöja sina verkliga identiteter, men det blev för komplicerat att hålla det så, så nu får vi alltså skriva att det är Stefan Aronsson vi pratar med.

Som sitter och packar cd-singlar till radiostationer. Fast det är inte hela sanningen, för egentligen är det 3D-glasögon han packar. Med en cd-singel som ingår. Glasögonen kan man till exempel använda för att titta på 3D-videor på bandets hemsida.

Lång väntan på ny cd

I dag, efter sju år, släpps deras nya album och i morgon har de releasespelning på Spegeln. Också där kommer 3D-glasögonen att finnas med. Publiken kommer att få varsitt par och kommer sedan att kunna följa en 3D-show som är en del av konserten.

Idén med 3D föddes på en bar i Berlin efter en spelning för några år sedan.

– Vi tänkte, vad har vi inte gjort på scen. Vi har gjort eld, vi har gjort dans, vi har gjort… you name it. Men 3D? Det hade vi inte gjort!

Visuellt band

Förutom att vara ett ovanligt hemligt band är Baron Bane också ett ovanligt visuellt band. Det startades en gång i tiden av tre musiker och två grafiska formgivare, och den kombon har hängt med hela vägen. En Baron Bane-spelning är en föreställning. Och när Stefan pratar om vad han känner för spelningen på Spegeln i morgon, så börjar han inte prata om det ögonblicket när alla sitter i salongen och bandet ska gå in på scen. Han börjar på morgonen, och talar längtansfullt om att de har hela dagen på sig att ställa in rätt ljud, rätt ljus, arbeta med att få rätt projektioner och så vidare.

Har släppt singlar

Nu är det som sagt sju år sedan de släppte sitt senaste album. Fyra år sedan de gjorde sin senaste releasespelning i Gävle, då de firade en ep med att sätta fyr på Gävle Teater.

Men de har inte bara slappat sen dess. Under tiden har de släppt tre–fyra singlar, jobbat mycket online, lagt upp videor, mp3-or och åkt runt och spelat. De tycks ha en bra grogrund för sin musik neråt Europa.

Ska spela i Frankrike

Precis i helgen var de i Prag och spelade på Tjeckiens största indiescen. Och efter tre releasefester i Sverige (Gävle, Uppsala, Stockholm) åker de ner till Frankrike och Tyskland och spelar.

Hur låter det nya materialet då?

– Vår vision från början var att det skulle bli mycket mörkare och mycket mer elektronisk än den musik vi hade gjort tidigare. Sen förändras det där alltid under resan. Så det blev mer akustiskt, mer gitarrer. Men det blev definitivt hårdare också. Rockigare, kanske man kan säga.

Mer läsning

Annons