Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betnér gör sin bästa föreställning någonsin

/
  • Till varenda ställe. Magnus Betnér är på en väldigt väldigt lång turné med sin nya föreställning ”Livets ord”. I kväll når den Sandviken, i morgon Gävle.

Magnus Betnér är en av Sveriges bästa komiker, och han har just påbörjat vad som ska bli den längsta stand-up-turnén i det här landet någonsin. Men det främsta målet är egentligen inte att roa, utan att kommentera samhället och samtiden.

Annons

Att vara rolig är väldigt enkelt, säger Magnus Betnér. Att bara stå och vara rolig, det är ju det lättaste som finns. Och det är ju inte konstigt att det är så heller, förklarar han, när man har arbetat som komiker i tio år.

Så när han funderar på nytt material börjar han aldrig med att försöka vara rolig. Han börjar med att välja de ämnen som han tycker är intressanta att prata om.

Sen får man se om det blir något roligt av dem i slutändan.

Ibland blir det kul. Ibland blir det inte det.

– Fördelen med att använda humor är att det blir lättsamt förpackat. Man får en chans att prata med folk om ämnen som de inte skulle vilja ta till sig annars, i alla fall inte på samma sätt.

Hela nästa år

När På Gång får tag i Magnus Betnér har han en kort paus i turnerandet med nya föreställningen ”Livets Ord”.

Turnén är en riktig mastodonthistoria som är tänkt att spänna över resten av det här året, hela nästa år och möjligen vidare ännu längre in i framtiden också. Tanken är att besöka varje liten svensk stad som har en lokal som känns rimlig för ändamålet.

När jag frågar om han någonsin kände tveksamhet inför att ge sig ut på någonting så stort svarar han snabbt: nej, tvärtom. Han jobbar ändå sex-sju kvällar i normala fall, så på det viset är det ingen skillnad.

Utvecklas med tiden

Det råder ingen tvekan om att Magnus Betnér jobbar hårt. Förutom de egna föreställningarna har vi sett honom i massor av tv-program genom åren. Bland annat ”Parlamentet”, ”Stockholm Live”, det egna programmet ”I ditt ansikte” och hans stående inslag i SVT:s ”Debatt”.

Som standup-artist blir man bättre med åren också, säger Magnus. Man utvecklas med åldern och erfarenheten.

– Om jag nu ser tillbaka till det material som jag gjorde när jag började så tycker jag att det var värdelöst. Och förhoppningsvis kommer jag att tycka detsamma om det jag gör nu om tio år också.

”Asrolig två–tre gånger”

– Men annars… Den här föreställningen är ganska lik den förra som jag gjorde (”Tal till nationen”). Men den är lite roligare. Och det behövs. För om man ska stå och göra en föreställning på 90 minuter funkar det inte om man inte är riktigt asrolig åtminstone två–tre gånger. Och så var det kanske inte riktigt med den förra föreställningen. Så den här föreställningen är den bästa jag någonsin har gjort. Skulle jag inte tycka det skulle jag inte åka ut med den heller.

”Livets ord” når Folkets Hus i Sandviken i kväll, och Konserthuset i Gävle i morgon.

Mer läsning

Annons