Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blixtlåset har öppnat deras kreativitet

/
  • Kreativt. Sara Renvaktar gör ett korsettliv i plast. Eva Lindelöf, som är kostymör och scenograf, leder workshopen för eleverna på Mode Textil Design och i bakrunden funderar Martina Rosenblad på hur cellofanet ska fästas på hennes skapelse.Svåra material. Martina Rosenblad försöker få cellofanet att sitta ihop med överdelen av flätad fiberduk.
  • Klurigt. ”Du kanske kan sy plagget direkt på modellen”, säger Eva Lindelöf som leder workshopen till Martina Rosenblad.Blixtlås. Många dragkedjor blir det när utgångspunkten för modeworkshopen är den konstnärliga utsmyckningen ”Blixtlås” på Stortorget i Gävle.
  • Brudklänning? Ann-Christin Lindqvist gör en klänning som känns som att den borde vara finalen på modevisningen. Åtskilliga meter fiberduk och rosa dragkedjor är arbetsmaterialet.

Blixtlåset på Stortorget i Gävle är både inspiration och catwalk när eleverna på Mode Textil Design i Sandviken visar vad de går för i en workshop som utmynnar i en modevisning på fredag.

Annons

Ann-Christin Lindqvist har famnen full av vit, fluffig fiberduk. Den ska bli släp, med silvrigt tryck, till hennes brudklänningsskapelse.

– Jag tycker att du själv ska gå i den, säger Eva Lindelöf som är kostymör och scenograf och den som tillsammans med kostpedagogen Maja-Lena Johansson håller i workshopen, men Ann-Christin Lindqvist protesterar.

Cirkusgymnasiet visar

Resten av plaggen ska elever från cirkusgymnasiet visa.

– Jag vill inte vara den enda från oss som ska gå, säger Ann-Christin Lindqvist.

I en skrift om konsten på Stortorget beskrivs Kristina Matouschs konstnärliga gestaltning ”Blixtlås” som ”en gräns och en möjlighet till öppning mellan det offentliga och det privata rummet” och på whiteboarden inne bland symaskinerna och tillskärarborden på Mode Textil designs lokaler står ord som ”oförutsägbart”, ”skarpt” och ”nya möten” på olika sidor av ett ritat blixtlås.

– Vi har brainstormat kring blixtlåset och nu exploderar de i kreativitet, säger Eva Lindelöf.

Ovanliga material

Materialen är inte de vanliga. Förutom mängder av blixtlås förstås så jobbar eleverna med cellofan, wellpapp, bubbelplast och fiberduk. Tre dagar har de på sig och den fjärde, på fredag, visas skapelserna upp, först klockan 12 på blixtlåset på Stortorget och sen klockan 17 på Konstcentrum i Gävle, där säsongens sista Distro sker på fredagen.

Makbule Colak har en hel hög med blixtlås på sitt arbetsbord och av ett har hon gjort som en blomma som ska sitta över bröstet på den snedskurna klänning med en frans av blixtlåskläppar i kanten som blir hennes bidrag till modevisningen.

– Det är jätteroligt. Och en bra övning, säger hon.

En bit bort står Martina Rosenblad och försöker få fast cellofan på en nederdel.

– Jag vet inte hur jag ska få ihop allt. Jag kanske ändrar mig helt, säger hon medan ett cellofansjok sakta seglar ned mot golvet.

Eva Lindelöf funderar på om Martina Rosenblads flätade fiberduks-topp kan sys direkt på modellen eller om den går att få ihop i förväg.

– Jag kommer på nåt, säger Martina Rosenblad.

Kort om tid

Materialen är annorlunda och tiden de har på sig är knapp. Och det är själva meningen.

– Vi vill komma ifrån finskrädderiet. Det här är en övning i att inte vara så duktig, säger Eva Lindelöf.

Duktig eller ej, en blick över lokalen och skapelserna som tar form där säger i alla fall att det kommer att bli en annorlunda modevisning. Kolla själv på Stortorget eller Konstcentrum i morgon.

Mer läsning

Annons