Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bosse bjöd på godbitar

/
  • Långt scenliv. Bosse Parnevik berättar om sitt liv på scenen i avskedsföreställningen ”Parneviks gubbröra”. På söndagseftermiddagen gästade han Gävle.

Annons

”Det finns en mänsklig värme i det hela”.

Orden är Olof Palmes och vi hör dem i ett av klippen som Bosse Parnevik visar på sin stora skärm på scenen på Konserthuset den här söndagseftermiddagen. Det är fullständigt slutsålt och många i publiken hör nog till dem som faktiskt såg Parneviks tv-debut 1957. Gubbröran som Parnevik bjuder på är en jubileumsföreställning från 2007, nu omvandlad till en avskedsföreställning, och det är ett slags memoarer på scenen.

Klipp från Parneviks långa karriär som imitatör varvas med hans berättelse om livet på scenen, men vi får också se bilder på första gemensamma huset där han och hustrun fick äldste sonen Jesper, som senare figurerar som fyramånaders boxningsbebis i en smalfilm från 60-talet.

Olof Palmes beskrivning stämmer. Det finns en mänsklig värme i gubbarna som Parnevik gjort genom åren (Palme imiterades förstås av Parnevik i åtskilliga år). Politikerna blir aldrig enbart giriga eller dumma, busringningarna som Parnevik gjorde i sitt galet välsedda tv-program på 70-talet (åh, kråsskjortan och sammetsflugan, så tjusiga) är snälla och de lurade framställs inte som idioter som borde begripit att de lurades.

Och det är ett stycke svensk underhållningshistoria vi bjuds på. Och det gör just inget att huvudpersonen tappar orden ibland – han är fortfarande rolig, på det där varma viset.

Mer läsning

Annons