Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britta frontar för Gävlebornas skull

/
  • Britta Bergström (tvåa från höger) är den ständiga körsångerskan, som här med schlagerkören i Melodifestivalen. Men på lördag ställer hon sig längst fram, i gospelkonserten på Pingstkyrkan i Gävle.

Hon har stått på scenen bakom snart sagt varenda större svenska artist.

Nu är Britta Bergström, från Strömsbro, Gävle, dubbelt aktuell – som körsångare i TV4:s ”Idol” och som, ovanligt nog, huvudperson på lördagens gospelkonsert i Pingstkyrkan i Gävle.

Annons

Hon är den ständiga körsångerskan. Hon har sjungit bakom Sarah Dawn Finer, Darin, Patrik Isaksson, Charlotte Perrelli... För att bara nämna några hon har jobbat med de senaste åren. Hon har varit en del av hus-kören som Melodifestivalen höll sig med tidigare. Hon har sjungit Abba-låtar med deras gamla band och Thomas Di Leva bland andra. Hon har, kort sagt, sjungit nästan med alla och nästan överallt.

Med i ”Idol”

Och nu dyker hon upp som körsångare i TV4:s stora fredagsunderhållning.

– I ”Idol” har jag aldrig varit med tidigare. De hade en annan kapellmästare tidigare, men nu är det en kapellmästare som jag har jobbat med tidigare så då fick jag frågan.

Så från och med förra fredagen står Britta Bergström bakom idolerna på tv-sändningen från Frihamnen i Stockholm.

– Det känns lugnt och tryggt. Nu vet jag vad jag ska göra i höst, säger hon med sin lite hesa röst och skrattar.

Hon får reda på vilka låtar som ska vara med i programmet på måndagen. Sen övar hon hemma och på torsdagen och fredagen är det repetitioner med deltagarna innan det är dags för direktsändning på fredagskvällen.

– Det går ganska snabbt. Men vi ganska vana och bestämmer vem som sjunger vad när vi träffas.

– Men vi får stå med texten på notställ, annars skulle det vara svårt. Ju äldre jag blir desto svårare blir det med texterna. Så det skulle inte gå utan notställ.

I ”Idol” är det alltså den sedvanliga placeringen bakom artisten (och notstället då) som gäller.

Ljuset på Britta

Men på morgondagens konsert på Pingstkyrkan i Gävle står Britta Bergström i fokus som solist.

– Det var min gamla kompis Madde Hall som ringde och frågade. Och det är alltid roligt att sjunga i Gävle.

Det är gospel som står på programmet. Dirigenten Charlotte Ollward och Britta Bergström har med gemensamma krafter plockat ut låtarna.

– Charlotte kom med några låtar som jag inte hade sjungit tidigare och jag har några favoriter med, till exempel en låt av Michael Jackson som alltid är rolig att sjunga.

Gefle Gospel Choir står för själva körandet och Britta Bergström försäkrar att det kommer att bli mycket svängigt.

– Jag älskar verkligen stämsång och det blir så häftigt när man får den där masseffekten, det blir stämsång i kubik. Och oftast är det så otroligt svängiga låtar, med bra, vackra melodier.

Britta Bergström sjunger själv i Gabriel Forss gospelkör One Voice.

– Vi har hållit på så länge nu och blivit kompisar så det fyller två funktioner, både att få sjunga och att få träffas rent socialt.

Här i Gävle har hon en hel del bekanta kvar, och hon tror att det kommer att sitta några gamla grannar från Strömsbro i publiken i morgon.

– Och en tjej som är med i kören sjöng jag med när jag började sjunga i Strömsbro kyrkas barnkör.

På vippen att tacka ja

Sjungit har hon gjort sen hon var liten alltså. Och hon säger att det inte saknats tillfällen för henne att kliva fram och satsa på en egen artistkarriär. Men nej. Hon trivs bäst i bakgrunden.

– Visst, det skulle vara roligt att spela in en skiva men mer för min egen dokumentation, säger hon och berättar att hon var på vippen att ställa upp på att sjunga in en demo som skickades till Melodifestivalen.

– Först kände jag att vad fan, men sen tackade jag nej. Jag ville ju inte att den skulle bli diskad om jag inte ville ställa upp. Det är sånt väldigt fokus på artisterna i Melodifestivalen, kläderna är viktigare än låten.

Blev nervös

Och det passar inte Britta Bergström, hon drog sig för att vara med i tv-programmet ”Så ska det låta” men hoppade på det för att utmana sig själv.

Och blev grymt nervös innan och ångrade sig djupt.

– Jag älskar ju musik och jag älskar att leka och tävla. Det var kamerorna som var problemet. Men dem glömde man faktiskt efter ett tag, och det var väldigt roligt att vara med.

Men ändå. Morgondagens konsert med Britta Bergström i huvudrollen är en sällsynt händelse.

Och så kommer det att förbli.

Mer läsning

Annons