Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brittiska Muse vill överraska fansen

/
  • Muse från Storbrittannien är albumaktuella. Europaturnén inleds i Helsingfors 22 oktober. Två dagar senare spelar Muse på Hovet i Stockholm.

Muse är tillbaka med ett nytt album, ny turné och en oväntad symfoni.

– Den kommer nog att bli en chock för fansen, säger trummisen Dominic Howard.

Annons

Hemlighetsmakeriet kring Muse nya album har varit stort. Via bandets hemsida har fansen steg för steg fått följa skapandet av det femte studioalbumet "The resistance". Första singeln "Uprising" släpptes i början av augusti.

– Textmässigt är den rätt mörk. Musikmässigt är den rolig eftersom den är influerad av glamrock. Jag tror att den kommer att bli fantastiskt rolig att spela live på turnén, säger bandets trummis Dominic Howard.

– Nej, inget är någonsin klart i vårt band, haha. Vi bestämde oss ganska sent, ibland kan det kännas svårt att släppa en enda sång som ska representera ett helt album.

Enligt Dominic Howard har Muse utvecklats sedan framgångarna med förra plattan "Black holes and revelations". Den nya inriktningen, där bandet inspireras av orkestrar, är dock inget jättekliv från den klassiska musik där sångaren och textförfattaren Matthew Bellamy tidigare hittat sin inspiration.

– Hela bandets inriktning förändrades radikalt när Matt hittade den influensen. Att ett rockband tar in klassisk musik kan göra att det låter väldigt annorlunda och unikt, säger Dominic Howard.

Ett exempel på den nya inriktningen är "Exogenesis", en symfoni uppdelad i tre delar där Muse tar hjälp av både en kör och en orkester.

– Den är väldigt filmisk och kommer nog att bli en chock för fansen eftersom den är väldigt annorlunda jämfört med allt vi har gjort tidigare. Men det är fortfarande Muse, under orkesterkänslan finns fortfarande tre små killar som spelar musik tillsammans.

Fokus ligger på den stundande Europaturnén som inleds i Helsingfors 22 oktober. Två dagar senare spelar Muse på Hovet i Stockholm.

– Vi har haft en hel del roliga gig i Sverige förut, bland annat på några små udda ställen i Malmö. Det ska bli kul att komma tillbaka, säger Dominic Howard.

Mer läsning

Annons