Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bron är den bästa serien på länge

Annons

Redan innan serien har haft premiär finns planer på en andra säsong. står det i Erika Walukiewicz artikel om den dansk-svenska serien Bron här i tidningen 19 september. Lycka!

Jag kom till jobbet en dag för ett par veckor sedan och min vän och kollega Anna frågade mig om jag sett Bron? ”Nej, jag är inte särskilt intresserad av kriminalare. Tycker det är stereotypt och våldsamt, två saker som inte är för mig”, svarade jag.

Anna stirrade på mig. Var tyst en stund och såg mig sedan stint i ögonen: ”Se Bron. Punkt.”

Och eftersom jag har förtroende för henne gick jag hem och såg avsnitt ett på svtplay. Sen hade jag faktiskt inte tid att göra någonting annat än att titta på resterande avsnitt. Och när sista avsnittet sänts blev det…tomt.

Två kommissarier, Sofia Helin som Saga (Arn, Masjävlar, Nina Frisk bland annat) och Kim Bodnia (Brottet, Hämnden bland annat) som Martin, tvingas till ett nära samarbete när en kvinna hittas mördad mitt på Öresundsbron, på gränsen mellan Sverige och Danmark. Olika poliskulturer möts parallellt med att de två huvudkaraktärerna utmanas i att förstå varandra utifrån mer personliga karaktärsdrag.

Till en början var jag skeptisk till Martin Rohde som framstod som stereotypen av en härlig viril man med en vacker fru och många barn, i kontrast till Saga som levde ensam och inte alls var socialt kompetent. Men snart sänkte jag garden och gick helt in i serien. Martin och Sagas karaktärer lär av varandra och Martins sätt att hantera relationer till kvinnor visar sig få konsekvenser – otrohet och bekräftelse genom sex är i serien framställt i ett annat ljus än vad jag sett tidigare.

Huvudförfattaren Hans Rosenfeld och de andra som är inblandade i produktionen har verkligen tänkt till. Det gäller till exempel hur de valt att framställa kön, etnicitet och funktionsnedsättning, vilket glädjer mig eftersom jag i mitt jobb ser vikten av ett mer realistiskt avspeglat samhälle i arbetet mot diskriminering av olika slag.

Och när jag läser om vilka som varit med i teamet kring serien är det ett pärlband av personer som tidigare varit inblandade i de bästa serierna som jag sett. Medarbetarna har bland annat varit delaktiga i produktioner som Krönikan, Mordkommissionen och Brottet.

Så, jag säger detsamma till er läsare som Anna sa till mig: Se Bron. Serien ligger kvar på svtplay till och med 23 december. Punkt.

Ellen Landberg

Mer läsning

Annons