Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cityfesten vs. Sommaryran: 1-0

/

Annons

Man måste jämföra.

Tomas Gavlén, före detta festivalchef för Cityfesten, nu för Sommaryran, gjorde tydligt tidigare i veckan att han inte vill jämföra sitt nya projekt med festen i Gävles stadskärna.

Men tyvärr, Tomas, alla som åker upp till Läkerolen kommer att jämföra. Vi ser Sommaryran och kommande Marinfestival som ersättningar för Cityfesten.

Bara av att läsa programmen i förväg är det lätt att dra slutsatsen att Cityfesten har kluvits i två, lite mindre ambitiösa delar, att en hyfsad stadsfest har slarvats bort i två halvor.

Cityfest-jämförelsen blir inte svårare att dra av att komma upp till Sommaryran-områdets värmedallrande stenöken. Allt är sig likt, karusellerna är identiska, småkrafset som säljs, samma fish and chips. Allt är Cityfesten. Men en mindre Cityfest, knuffad till periferin. Den första känslan av att kliva ut på parkeringen: avslagen.

Vi var där under dagen, och en lugnare stämning var att vänta, men även under dagens mest soliga, tidiga och, för vissa, bakfulla timmar, fanns det folk ute på gatorna under Cityfesten. På Läkerolens parkering är en tjock värme det enda man får trängas med.

En försäljare, som jag pratar med, jämför han också. Han hade hoppats på ett myller som på Cityfesten, men har ändå inte gett upp hoppet än om att få sälja mer under den kommande helgen.

En ordentlig scen finns åtminstone på området, vilket hamnar på pluskontot.

Tomas Gavlén tyckte inte att området kring arenan – ett av Gävles tråkigaste, enligt mig – var för avlägset, men då tror jag att han underskattar Gävlebornas bortskämdhet med det nära.

Det undanskymda läget är inte bara av ondo, åtminstone inte för de Cityfest-trötta, som nu slipper se centrum transformeras till en stor langos. En poäng finns med att festen blir ett val och inte ett tvång.

Men, å andra sidan – även Cityfest-hatarna tog vägen förbi stan, om så bara för att veta vad de skulle gnälla på. Centrum fylldes av såväl Cityfest-kramare som Cityfest-spottare. Ingen kommer att orka ta busslinje 13 till Sommaryran bara för att gnälla.

Undantag jag själv.

Mer läsning

Annons