Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför är Rolf Lassgård mer Gävle än Östersund

/
  • Vår nöjesredaktör Simon Ridell är orolig över att Rolf Lassgård en dag blir president i Jämtland.
  • Östersund – Rolf Lassgårds verkliga hemstad?
  • Den bedårande sälkuten vid slottet – det senaste exemplet på att Gävle kan vara en skoningslös stad att bo i.
  • Rolf Lassgård.

Annons

Under veckan som gått har jag besökt Östersund för jobb. Den här krönikan skulle kunna handla om det faktum att Östersund slår Gävle på fingrarna rätt ordentligt på en front. Det räckte nämligen med två nätter i staden för att inse att det finns fler innovativa krogar och barer med ett koncept-tänk däruppe. Troligtvis har det att göra med att Östersund är en turiststad (Åre, ni vet).

Men nej, det här handlar om Rolf Lassgård och det för Gävlebor svidande alternativt svindlande faktumet att han är från Östersund. Han är född och uppvuxen i Östersund, inledde sin framgångsrika skådespelarkarriär på Gamla Teatern där jag åt lunch i torsdags och på Biblioteksgatan mellan stadens biograf och Östersundsposten/Länstidningens lokaler finns en ”Hollywoodstjärna” med hans namn inristat.

Rolf Lassgård är ständigt aktuell den här våren, givetvis tack vare att ”En man som heter Ove” konstant klättrar på biotoppen över de mest sedda svenska filmerna någonsin. Nu senast låg filmen trea, endast bakom ”Att angöra en brygga” och ettan ”Sällskapsresan” och SF har förstås inte bråttom med att plocka ner filmen från biograferna. Rimligt ändå, det är ju trots allt publiksvikartider i de röda sammetsstolarna. Jag pratade med Pia Grünler på Nordisk Film när Ove tog sig in på topp 10 och hon sa att de ”räknar med att den spelas löpande till midsommar”. En tänker spontant att det gränsar lite till dopning men några snabba googlingar ger mig inget svar på om ”Sällskapsresan” gick i några månader eller tre år så jag låter det vara osagt.

Rolf Lassgård är den kändis som inbringar överlägset mest stolthet i Gävle (Regina Lund och Thomas Di Leva ger mest upphov till syrliga mello-skämt om dricksvattnet här). När han vann Guldbaggen och varje gång vi skrivit att ”Ove” klättrat på topplistan har stoltheten hos Gävleborna svämmat över i sociala medier, likes och hyllningar har vällt in. ”Brynäsare!”, ”Träffade Rolf på Nian igår!”, ”Det är vår Rolf det!” – ungefär så låter det.

Exakt samma sak händer i Östersund vid sådana tillfällen. Staden och dess invånare gör anspråk på Rolf Lassgård i kanske ännu större utsträckning. Vi borde också sätta en stjärna i backen utanför vår biograf bara för att vara på säkra sidan att han inte kidnappas helt och hållet. Till saken hör nämligen att Republiken Jamtland, där alltså Jämtland och Härjedalen ingår, faktiskt existerar. Trubaduren Ewert Ljusberg är republikens president och han håller ett ”presidenttal” till folket varje år på Storsjöyran. Det är en smått surrealistisk syn för en Gävlebo som fått ett lätt förakt till sin egen region med Gefleortensmjölken. Under talet vajar Jamtlands grönblåvita flagga överallt i publikhavet som skanderar ”Jämtland, Jämtland – jämt och ständigt!”.

Gävle, Gävle – gävligt ständigt. I veckan kunde vi jubla över en söt sälkut i centrum men enligt lagen om alltings gävlighet så behöver stackarn troligen avlivas.

Rolf Lassgård sitter faktiskt i Ewert Ljusbergs handplockade ”ministerium” med Jämtlandskändisar. Jag är oroad – vad gör vi om han blir president? De har nog med stolthet däruppe. Vi behöver Rolf Lassgård här och det finns ett viktigt faktum som gör Lassgård till mer Gävle än Östersund. Han valde faktiskt att bo här.

Och till alla ni Sandvikenbor som läser vill jag bara påminna om Tomas Ledins platta om Höga Kusten.

Mer läsning

Annons