Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De fixar Pride-festen i Gävle

På onsdagen pågick de sista förberedelserna inför Gävle Pride som startar torsdag. Stämningen är god runt det runda bordet på Kulturhuset där evenemangets arbetsgrupp har smitt många av sina planer. "Vi är positivt överraskade av genomslaget här i Gävle", säger Erika Wennerström.

Annons

DEBATTARTIKEL: Därför behövs Pride

Mellan torsdag och söndag kommer det att pågå massvis med aktiviteter runt om Gävle med Kulturhuset som en slags central för evenemanget. "Vårt Pride-hus" kallar Emelie Lundin det, hon har varit samordnare för hela programmet under festivalen. Det blir Gävles första HBTQ-festival någonsin och det var Naome Ruzindana, som nu är ordförande för föreningen Gävle Pride, som kläckte idén förra året.

Arbetsgruppen bakom Gävle Pride hade möte under onsdagen inför festivalen. Från vänster syns Emelie Lundin, Naome Ruzindana, Malin Johansson, Deborah Balirya, Andreas Jonsson, Sergio Manzanares, Marie Hansson och Erika Wennerström.

– Jag funderade över varför Gävle inte firade Pride. Det är en stor stad och många städer med samma storlek har redan haft Pride i flera år, så varför inte här? Det var också ett sätt att se om Gävle var en homofobisk stad, hur skulle ett förslag om Pride tas emot? Alla kan vara lugna – det är ingen homofobisk stad.

– So far, so good, lägger Naome Ruzindana till.

LÄS OCKSÅ: Ugandisk HBTQ-aktivist kämpar i Gävle

Runt det runda bordet går ett lätt jubel när Sergio Manzanares bekräftar att det kommer vaja Pride-flaggor på bussar, kommunhuset och uppe på Gavlehov. Förebredelserna har gått smidigt – trots att det varit ont om tid.

– Det har gått bra, alla föreningar och organisationer som velat delta och arrangera något har skött sitt och vi har skött helheten och det som händer här på Kulturhuset, säger Andreas Jonsson från Escape Gaming.

Festivalens flagga är färdigtryckt och klar.

Genomslaget har varit ordentligt, särskilt mot slutet av förberedelserna. 900 personer är föranmälda till Pride-paraden – och då räknas inte alla privatpersoner in. Det är bara företag, organisationer och föreningar som behövt föranmäla sig.

– Det har verkligen varit svårt att veta innan hur det skulle tas emot. Men vi är positivt överraskade. Speciellt med tanke på tidsrymden vi hade att få ihop allt. Så det är fantastiskt, berättar Erika Wennerström.

– Det känns viktigt att Gävle får en plattform där alla organisationer, föreningar och annat kan mötas och visa att de står bakom alla människors lika värde, säger Naome Ruzindana.

LÄS OCKSÅ: Polisen förbereder sig inför Pride

Mer läsning