Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De roliga bandnamnens värld

/

Knasiga bandnamn är alltid underhållande.

På Gång använder The Kristet Utseendes spelning på Wasteland som en ursäkt för att filosofera lite kring knäppa bandnamn.

Annons

Humorkrönikören Dave Barry kan skriva en text om, säg, exploderande toaletter, och mitt i resonemanget stanna upp och i en parentes fråga sig om inte "The Exploding Toilets" skulle vara ett bra bandnamn.

Om Dave Barry hade någon kännedom om svensk punk/metal, tror jag att han mycket hade uppskattat The Kristet Utseende, som spelar i kväll fredag på Wasteland.

På hans hemsida finns för övrigt några av hans favoritbandnamn samlade, såsom Slippery Spleens, Raymond Burr's Legs och Drastic Toilet Air.

Att komma på roliga och coola bandnamn är en sysselsättning för långt fler än band i behov av någonting att kalla sig. Man behöver inte ens kunna spela gitarr, eller ens kunna skilja en gitarr från en bas, för att komma på världens sjukaste bandnamn någonsin.

Om bandnamn roar er, föreslår jag att ni surfar in på Real or not (www.ideaexplore.net/ron/bands/index2.php) och deltar i frågesporten om huruvida ett bandnamn är påhittat eller tillhör en verklig musikgrupp. Är Open Ear Surgery ett riktigt band?

Kidsen i den underbara lilla filmen "Nick och Norahs oändliga spellista är upptagna med att komma på ett nytt bandnamn. För grejen med bandnamn är att gräset alltid är grönare på andra sidan. Det finns alltid ett bättre namn som, med exakt samma musik, musiker och låtar, skulle göra bandet till nästa stora grej.

Risken finns att det bisarra bandnamnet som uppstår på en blöt fest inte är lika festligt tio år senare, när bandet åker runt som arenarockare och aspirerar på att bli nya U2. Som sajten Cracked.com uttrycker det: "Ni startar ett band och kommer på namnet efter flera timmars limsniffande. Ni spenderar några år med att spela på små klubbar tills ett stort skivbolag upptäcker er och ni börjar sälja massvis med skivor. Och plötsligt inser ni att det där fåniga bandnamnet som ni kom på efter att ha sniffat lim, kommer att förfölja er för resten av era liv."

Då finns risken att man hamnar på musiktidningen Spins lista över världens dummaste bandnamn. Topp tre ser ut så här: Rainbow Butt Monkeys, Butthole Surfers, The Tony Danza Tapdance Extravaganza.

Om fantasin tryter, kan man alltid använda sig av ett flertal av de slumpgeneratorer som finns på nätet. Men frågan är om en slumpgenerator kan komma på ett underbart namn som The Kristet Utseende?

Med ett sådant band kan man vara säker på att inte bli helt ignorerade.

Mer läsning

Annons