Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De står för visualiteten

/

Uppdraget: att skapa ett apsnyggt flöde av bild och grafik under Local Heroes-galan. I realtid. Magnus Klahr och Michael Larsson berättar hur det ska gå till.

Annons

Magnus Klahr torkar av sin lilla mac-dator med en putsduk och Michael Larsson tittar upp från sin bildskärm. De sitter på varsin sida om ett stålbord med glasskiva. Studion är avskalad, med stora tomma ytor. Längs väggarna står det tekniska moduler av olika slag. Michael försöker förklara vad man använder dem till men man förstår inte så mycket. Det är också märkbart tyst och lugnt här nere. Om en vecka ska de fylla hela Konserthuset med rörlig bild och Magnus och Michael borde rimligen ha häcken full just nu, men de verkar inte vara sådana som stressar upp sig i onödan.

– Det kommer att bli klart, och det kommer att bli bra, säger Magnus.

– Det ska bli kul att se vilka problem som uppstår på plats, det är då och där man får användning för sina improvisationskunskaper, säger Michael.

Mer komplext

Magnus är grafisk formgivare och Michael jobbar med rörlig bild. Det var också Michael som skapade och projicerade ut ljus- och videomaterial på förra årets Local Heroes-gala på Maxim, mest som ett test egentligen, men det blev väldigt, väldigt snyggt allting och Micke fick blodad tand.

Det här året är det mycket som är annorlunda. Inte bara det att galan flyttat in på konserthuset, eller att Magnus har engagerats för att sköta allt det grafiska, utan för att hela apparaten har svällt sedan förra året.

Borgiselever bakom kameran

I år har de engagerat elever från Borgarskolans medieprogram som kameramän och Michael kommer att stå med ett enormt bildmaterial som ska mixas ut i realtid. Väl på Konserthuset kommer bildmaterialet att flöda från flera källor, dels har de en sex meter bred och fyra meter hög filmduk att jobba med, dels ska de ta över husets intern-tv-system och sända där också.

Varje projekt unikt

Så för Mickes del blir det en hel del jobb under själva galan. För Magnus del ser det lite annorlunda ut.

Han ska helst bli klar med sina grejer innan själva galan börjar. Men än är det mycket saker kvar. Förutom de saker som vi redan har pratat om ska duon också producera filmer som presenterar alla nominerade band, artister, händelser och klubbar på galan.

Det råmaterial de har att utgå ifrån ska komma från banden, artisterna och klubbarna själva. Och det är en hel del som ska jagas in från de nominerade.

Men det blir klart och det blir bra, som sagt. Alla projekt är olika och alla har sina egna utmaningar, men Michael och Magnus verkar knappast betrakta dem som problem. Tvärtom.

– Det är ju det som är det roliga med att jobba så här, säger Michael.

– Att man lär sig medan man skapar.

Mer läsning

Annons