Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill sprida skratt utanför Gävle

/
  • Vill locka en oerfaren publik. I dag börjar Gastas miniturné, ett sätt                   att sprida comedyn utanför Gävle. Därefter ser Hans Carstensen, Gerda Bylund och Stefan Söderblom fram emot en höst där de bjuder på stand up varje onsdag på Å-krogen.

Nu startar Gastas nya storsatsning. Och i dag inleds deras skrattfyllda miniturné, med start i Torsåker. Där­efter följer en intensiv höst. Gasta är tillbaka där allting började, på Å-krogen i Gävle, och det med besked. Nu tar de klivet till att leverera stand up vareviga onsdag.

Annons

– Det är inte många klubbar utanför Stockholm som kan göra det. Men komikerna vill komma hit, så det är inga problem att fylla kvällarna, säger Hans Carstensen som är en av styrelsemedlemmarna i Gasta.

Vilka komiker som kommer att besöka denna populära stand up-klubb under hösten vill de däremot inte gå ut med nu. Det räcker med att slå fast att det från och med sjunde september blir en klubb varje onsdag, med start klockan 19.30. Efter att Gasta nu har hållit igång i fyra år och blivit ett allt mer välkänt namn så vågar arrangörerna tro på att de själva är ett tillräckligt tydligt varumärke för att kunna locka folk.

– Publiken måste kunna lita på våra bokningar. Vi kan ge skrattgaranti på våra kvällar, säger Stefan Söderblom.

Därmed blir det inte lika väsentligt att gå ut med exakt vilka som uppträder på respektive kväll. Det räcker med att veta att det levereras högklassig komik.

Miniturné

För att locka fler än bara Gävlebor ger de sig nu ut på vägarna för att visa vad de går för. På minturnén kommer de under veckan att besöka Torsåker, Hofors och Årsunda. De gör även ett stopp på Stora Vall i Gävle, där de tidigare i sommar gjorde ett uppskattat gig. Med på denna turné, förutom Gasta:s egna komiker, är Tobias Jacobsson. För Gasta-publiken är han inget nytt namn. Och snart kommer han att vara en rolig skådespelare som varenda svensk har hört talas om. Tobias spelar nämligen huvudrollen i Lasse Åbergs sjätte film om Stig-Helmer Olsson, ”The Stig-Helmer story”, som handlar om hans uppväxt. Filmen har premiär på juldagen och att det kan bli klivet upp till en ny nivå för Tobias råder det inga tvivel om.

– Han kan bli hur stor som helst, en av våra mest eftertraktade komiker. Så vi passar på att boka honom nu, säger Hans Carstensen.

”Kvarterskrogskänsla”

Efter att ha huserat på Folkets Hus i Gävle är Gasta nu tillbaka där det begav sig, på den intima Å-krogen. Och de är alla övertygade om att det är den bästa platsen för deras verksamhet.

– Det är lite kvarterskrogskänsla här som gör det mysigt, och stand up ska ju vara intimt, säger Gerda Bylund.

Och det är de inte ensamma om att tycka, både publik och kanske framför allt komiker pratar mer än gärna gott om denna klubb och plats. Komikern Karin Adelsköld har beskrivit det som något beroendeframkallande och sagt att: ”Gasta på Å-Krogen är som knark”. Även Henrik Elmer har uttryckt sin förtjusning genom att vilja spela in sin live-dvd just där.

– Det är något speciellt med det här stället. Vi får inte flänga runt mer, ska vi köra Gasta så är det här vi ska vara, säger Hans Carstensen.

Men innan de drar igång hösten på allvar så kan du alltså få en försmak ute på landsbygden, och upptäcka vad det är som händer där vid ån i Gävle. De vill gärna locka en oerfaren publik, och Gerda har sina goda råd till de nytillkomna.

– Våga skratta, det är inte fel. Och man får applådera mitt i. Var inte så väluppfostrat svensk! säger hon.

Mer läsning

Annons