Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras hus är fyllt med musik

/
  • Välkommen. Bergs gamla skola i Torsåker rymmer ett kollektiv av musiker – Sara Fridholm, Christopher Andersson-Bång, Jimmy Johansson och Tuva Modéen – som vill öppna upp huset för allmänheten. I kväll spelar folkmusikgruppen Triakel.
  • Vackraste konsertsalen. Efter flera år av renovering är det nu dags för den första publika grejen i Bergs gamla skola i Torsåker, där Tuve Modéen, Christopher Andersson-Bång, Sara Fridholm och Jimmy Johansson bor och arbetar.

I kväll är det premiär för västra Gästriklands senaste tillskott av konsertlokaler.

I Bergs gamla skola i Torsåker öppnar musikerkollektivet som bor där upp dörrarna för en konsert med folkmusikgruppen Triakel.

Och planerna för framtiden är många.

Annons

En galet lurvig orange katt kliver in i Christopher Andersson-Bång och Sara Fridholms kök på nedervåningen och visar upp sig på det där sättet som bara katter kan.

– Den kom med huset, säger Tuva Modéen.

Men de fyra vännerna blev inte bara med katt när de köpte Bergs gamla skola i Torsåker. De blev med ett enormt hus med en stor gammal skolsal som bara väntade på att nånting skulle hända där.

– Det var därför vi köpte det här stället, säger Christopher Andersson-Bång.

Och nu, fyra och ett halvt år efter köpet, är det alltså dags. I kväll spelar folkmusikgruppen Triakel i den alldeles nyrenoverade salen.

Olja golvet

In i det sista pågår fixandet. Vi flyttar upp en våning eftersom golvfixarkillen kommer och ska olja in trägolvet en sista gång – och då går det inte att gå ut eller in till Christopher Andersson-Bång och Sara Fridholms lägenhet på ett tag.

Katten passar på att gå ut.

Jimmy Johansson och Tuva Modéen bor på övervåningen.

Och då, när de köpte skolan som faktiskt fungerat som kollektiv i bra många år, hade Tuva Modéen inte en tanke på att hon skulle bo i ett stort hus långt ute på landet.

– Jimmy var här och kollade i smyg. Jag var helt inne på att vi skulle flytta till stan.

Christopher Andersson-Bång hade å sin sida länge tänkt att man borde skita i storstadshetsen och göra nåt annat. Typ flytta ut på landet och verkligen kunna ägna sig åt det han, och de andra i kollektivet, brinner för – musiken.

I spelsalen, eller vad man nu ska kalla den stora salen, vackert handmålad och tapetserad av Jimmy Johansson, står en flygel och ett mycket dammigt piano.

– Vi har en flygel, tre pianon och två, nej tre, tramporglar. Jimmy har lite svårt att säga nej när folk skänker bort dem, säger Christopher Andersson-Bång.

På äldreboenden

Alla fyra försörjer sig mer eller mindre på musiken. Sara Fridholm spelar dragspel och har jobbat en hel del på Skottes musikteater, hon och Christopher Andersson-Bång spelar klezmermusik i gruppen Tzeitel och Vysotskij-visor i Volodja, Tuva Modéen spelar orgel i Madame Neruda och Jimmy Johansson spelar fiol. Alla sjunger.

– Och så spelar vi alla fyra gammeldansmusik också, på äldreboenden bland annat, säger Tuva Modéen.

De jobbar ungefär jämt.

– Kommer man hit en tisdagskväll klocka tio på kvällen så sitter nån och jobbar framför datorn, nån repar och nån är på turné, säger Christopher Andersson-Bång.

Fixar kaffe

Sara Fridholm plockar undan ett täcke från en soffa i Tuva Modéen och Jimmy Johanssons sovrum och går sen in i köket och sätter på kaffe.

– Precis i början så knackade jag på häruppe och då sa Jimmy till mig att det behövs inte, knacka på i sovrummet bara, säger Christopher Andersson-Bång.

De äter ofta middag ihop och allteftersom de har renoverat huset – Jimmy Johansson har stått för det allra mesta arbetet själv – har de använt det kök och badrum som fungerat just då.

– En kompis som var här precis när vi hade köpt det kallade det för ”proggpalatset”, säger Sara Fridholm.

– Men nu är det inte lika proggigt längre. Jimmy gillar guld och gamla tapeter, fortsätter hon.

Lyxigt men billigt

Det märks. Hans och Tuva Modéens del av huset ger ett väldigt ståndsmässigt intryck, med det där guldet, tapeterna och ådringsmålningen som är Jimmy Johansson specialitet. Men musiken är allerstädes närvarande – i det stora sovrummet står ett trumset precis bredvid ett pelarbord och en liten rokokosoffa.

Men även om det känns som värsta lyxiga stället, ”som ett slott” som Tuva Modéen uttrycker det, så kostar det dem väldigt lite att bo där.

– Jag betalade mer för en liten etta i Göteborg, säger Christopher Andersson-Bång.

Men den främsta vinsten med flytten till kollektivet är friheten, friheten att helt få ägna sig åt det man vill.

– Det blev en annan kreativitet här, när man slipper pressen som är i stan. Vi har inte ens tv därnere och det är otroligt befriande. Man tänker annorlunda, säger Christopher Andersson-Bång.

– Det blir så att vi pushar varandra och hjälps åt. Vi blir starka tillsammans, säger han.

De ser gärna att ännu fler flyttar in, det var tanken från början. Utrymme finns det gott om.

– Men folk vågar inte riktigt lämna storstäderna och flytta ut på landet, säger Christopher Andersson-Bång.

Kurs och film

Men nu blir det i alla fall verklighet av en av de andra tankarna med huset. Fast de vill inte kalla konserten med Triakel för invigning eftersom de tycker att en invigning ska vara gratis. Men kanske till sommaren det finns ju en stor trädgård utanför.

– Och de använder bara fältet härborta till hö, så där kan man säkert också få vara, säger Jimmy Johansson och pekar ut över den öppna ytan bortanför trädgården.

De pratar också kursverksamhet, filmvisningar, fler konserter.

Men först alltså folkmusik. Klockan 19 på fredagskvällen börjar det. Lisa Pehrsdotter

Mer läsning

Annons