Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det trodde vi aldrig om 00-talet: Del 4

2000-talet har sett händelser och trender som ingen hade kunnat förutspå år 1999. Vi tittar lite extra på några av dem. I dag: Twitter och andra sociala medier.

Annons

Internet fick sitt stora genombrott mellan mitten och slutet av 1990-talet. Oavsett om man var intresserad av teknik, politik, sport, kläder eller avkläddhet hade nätet öppnat kommunikationsmöjligheter som ingen tidigare generation kunnat drömma om ens i de mest yviga framtidsprognoserna.

Så vad gjorde 2000-talet med alla dessa möjligheter? Satte strypsnara på dem och begränsade dem till 140 tecken som inte sällan handlade om kakan vi ätit efter lunch.

Internet gav oss en hel värld att blicka ut över. Twitter och de andra sociala medierna fick oss att vända blicken inåt i stället, att titta enbart på oss själva och vad vi gör, tänker och vill just nu.

Hur kunde det gå så här, Anders Mildner, medieanalytiker med inriktning på sociala medier?

– Om du skriver något som är längre får du känslan att du skapar ett slags verk som förväntas hålla kvalitet. Men skriver du något väldigt kort, som en Facebookuppdatering eller ett inlägg på Twitter, upplever du inte att det måste ha samma värde. Du ger dig själv möjlighet att säga något genom att begränsa mängden.

– Utvecklingen att vi, användarna själva, är internet kommer bara att fortsätta. Hierarkierna, både vad gäller företag och politik, vänds upp och ner. Den utvecklingen gäller hela samhället och går väldigt fort. Det intressanta är inte om vi använder just Facebook eller Twitter på internet utan hur vårt användande av internet kommer att påverka vårt samhälle.

Mer läsning

Annons